Túrókocka mangózselével
Hozzávalók 16 kockához
A tésztához:
-30 dkg liszt + a nyújtáshoz
-20 dkg vaj
-10 dkg cukor
-1 tojás
A krémhez:
-25 dkg tehéntúró
-10 dkg porcukor
-2 dl tejszín
-1 csomag zselatinfix
-1 csomag vaníliás cukor
-1 citrom reszelt héja
A zseléhez:
-5 dl mangólé
-5 lap zselatin
-cukor, ízlés szerint
A díszítéshez:
-1 dl tejszín
-mentalevelek
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és csipetnyi sóval. Hozzáadjuk a cukrot és a tojást. Összegyúrjuk. A tésztából cipót formázunk, letakarva, a hűtőben 30-40 percig pihentetjük.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Pihentetés utána a tésztát lisztezett deszkán 22x20 cm-es lapra kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapon a sütőben 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
Közben a krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. Áttörjük a túrót, összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Hozzákeverjük a habot és a fixet, és a tésztalapra lenjük.
A zseléhez vízben megáztatjuk a zselatinlapokat. Amikor megpuhultak, a gyümölcslével együtt felmelegítjük, amíg teljesen elolvad. Ízlés szerint teszünk hozzá cukrot. A meleg zselét félretesszük hűlni.
Amíg a zselé hűl, a süteményt körbeburkoljuk sütőpapírral, úgy, hogy a tetején 3 cm-rel túlnyúljon. Jól a tésztához nyomkodjuk, majd a sütemény tetejére ráöntjük a kicsit kihűlt, olajosan folyós zselét. Félretesszük, dermedésig hűlni hagyjuk.
Tálalás előtt a süteményt felszeleteljük. A tejszínt kemény habbá verjük, habzsákba szedve rózsákat nyomunk a sütikockákra, és a mentalevelekkel díszítve kínáljuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva