Túrókocka mangózselével
2025-10-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 16 kockához

A tésztához:

-30 dkg liszt + a nyújtáshoz

-20 dkg vaj

-10 dkg cukor

-1 tojás

A krémhez:

-25 dkg tehéntúró

-10 dkg porcukor

-2 dl tejszín

-1 csomag zselatinfix

-1 csomag vaníliás cukor

-1 citrom reszelt héja

A zseléhez:

-5 dl mangólé

-5 lap zselatin

-cukor, ízlés szerint

A díszítéshez:

-1 dl tejszín

-mentalevelek

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és csipetnyi sóval. Hozzáadjuk a cukrot és a tojást. Összegyúrjuk. A tésztából cipót formázunk, letakarva, a hűtőben 30-40 percig pihentetjük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Pihentetés utána a tésztát lisztezett deszkán 22x20 cm-es lapra kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapon a sütőben 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Közben a krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. Áttörjük a túrót, összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Hozzákeverjük a habot és a fixet, és a tésztalapra lenjük.

A zseléhez vízben megáztatjuk a zselatinlapokat. Amikor megpuhultak, a gyümölcslével együtt felmelegítjük, amíg teljesen elolvad. Ízlés szerint teszünk hozzá cukrot. A meleg zselét félretesszük hűlni.

Amíg a zselé hűl, a süteményt körbeburkoljuk sütőpapírral, úgy, hogy a tetején 3 cm-rel túlnyúljon. Jól a tésztához nyomkodjuk, majd a sütemény tetejére ráöntjük a kicsit kihűlt, olajosan folyós zselét. Félretesszük, dermedésig hűlni hagyjuk.

Tálalás előtt a süteményt felszeleteljük. A tejszínt kemény habbá verjük, habzsákba szedve rózsákat nyomunk a sütikockákra, és a mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

Munka: kb. 40 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva