Túrókocka
Hozzávalók kb. 24 kockához
Az alaphoz:
-20 dkg omlós zabkeksz
-10 dkg vaj
A krémhez:
-15 dkg tejföl
-25 dkg tehéntúró
-1 bio citrom reszelt héja
-1/2 citrom leve
-20 dkg natúr joghurt
-15 dkg cukor
-1,5 dkg zselatin
-2,5 dl tejszín
-néhány szem gyümölcs (eper, áfonya, málna, szeder)
Elkészítés:
Kibélelünk frissen tartó fóliával egy kb. 16 x 24 cm-es, kapcsos tepsit. Az alaphoz a kekszet sodrófával vagy aprítóban morzsásra daráljuk. A vajat megolvasztjuk, majd a keksszel összekeverjük. Ezt a masszát egyenletesen elterítjük a tepsiben, alaposan lenyomkodjuk, majd amíg a krém elkészül, a hűtőbe tesszük.
A krémhez a túrót áttörjük, összekeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a citrom héját és levét, és a hűtőbe tesszük.
A joghurtot elkeverjük a zselatinnal és a cukorral, majd alacsony hőmérsékleten melegítjük addig, amíg a zselatin felolvad. A keveréket langyosra hűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük és hozzáadjuk a langyosra hűlt joghurtos keveréket, valamint a tejfölös-túrós masszát. A kész krémet egyenletesen a kekszes alapra simítjuk. 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a gyümölcsöt megmossuk, nagyon jól lecsepegtetjük. A süteményt a formából óvatosan kiemeljük, a fóliát lehúzzuk róla, és kockákra vágjuk, 1-1 szem gyümölccsel díszítve tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: másnap