Tudd meg, mire jó a retinol!
2020-09-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?, Rúzs

A legtöbb nő már fiatalon aggódik a ráncok megjelenése miatt, így sokszor félve vizsgálják az arcukat a tükörben. Ha te tenni is szeretnél az öregedés ezen jelei ellen, akkor van egy szuper hírünk: retinol tartalmú krémek használatával pár hét elteltével látható eredményeket érhetsz el.


Mi a retinol?

A retinolnak több megfelelője is van: A-vitaminnak és béta-karotinnak is szokták nevezni. A szervezetünkben provitaminból képződik, és az enzimek aktivitását növeli, ez pedig pozitív hatással van a sejtosztódásra és a sejtmegújulásra. Továbbá órákon át képes elraktározni a nedvességet, így a bőrünket rugalmasabbá és simábbá varázsolja.

Az A-vitamint élelmiszerekkel tudjuk bevinni a szervezetünkbe. Mivel ez egy zsírban oldódó vitamin, a májunk el tudja raktározni, aminek köszönhetően fokozatosan áramol szét a szervezetünkben. Ezáltal azokba a sejtekbe jut el, melyek védik bőrünket és a kollagéntermelést is serkentik. A-vitamint tartalmazó termékek révén a retinol külsőleg alkalmazva is bejuthat a szervezetbe. Az ilyen készítményeket már 20 éves kortól kezdve bátran alkalmazhatjuk.

Mire jó a retinol?

A retinol képes megállítani a sejtek lebontó folyamatait, melyek korunk előrehaladtával kezdenek beindulni. Ezen kívül még segíti a sejtek megújulását, illetve meggátolja az enzimeket abban, hogy lebontsák a bőrünkben megtalálható kollagént. Mindemellett a pigmentfoltokon is képes halványítani, így frissebb és üdébb arcbőrt eredményez, továbbá az eltömődött pórusokat is kitisztítja.

Mennyi idő után van látható eredmény?

Több kutatás bizonyította már, hogy 4 héttel az első használat után látható eredményeket lehet elérni. Retinol tartalmú készítmények mindennapos használata után észre fogjuk venni, hogy a ráncaink már nem annyira mélyek, a pórusaink kisebbek, továbbá a pigmentfoltok is sokkal halványabbak. Mivel a retinol lassítja a faggyútermelést, szérumként csak heti kétszer-háromszor alkalmazzuk, ellenkező esetben kiszáríthatja bőrünket.

 

Mire figyeljünk a használatkor?

Napvédelem

A retinol tartalmú krémek és szérumok használata során próbáljuk kerülni a közvetlen és intenzív napfényt, ugyanis ez a vitamin fényérzékenyítő hatású, továbbá eltávolítja a legfelső bőrréteget, amitől elveszíti a bőrünk a természetes fényvédelmét. Az UV-sugarak hatására kipirosodhat és felhólyagosodhat a bőrünk. Ezen mellékhatások elkerülése érdekében inkább este használjunk retinol tartalmú készítményeket.

Érzékeny bőr

Az érzékeny bőrűek kerüljék a retinolos krémeket, és inkább olyan termékeket válasszanak, melyekben A-vitamin-sav található, az ugyanis sokkal kevésbé irritálja a bőrt.

Forrás: Activebeauty