Töltött batyu
2025-05-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 darabhoz

A tésztához:

-5 dkg élesztő

-1 tk. cukor

-3,5 dl tej

-80 dkg liszt

-5 tojás

-13 dkg vaj

A túrókrémhez:

-25 dkg túró

-2 ek. cukor vagy méz

-1 narancs reszelt héja

A kenéshez:

-1 tojássárgája

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a langyos tejben. A lisztet elkeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat, a lágy vajat és az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk. Lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára megkelni, ez nagyjából 1,5-2 órát is igénybe vehet.

A túrókrémhez a túrót a cukorral és a reszelt narancshéjjal krémesre keverjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A megkelt tésztát kinyújtjuk, és 12 négyzetre vágjuk. Ízléstől függően a tésztát megkenjük lekvárral, vagy nutellával, vagy beszórjuk kakaóporral, fahéjjal, ügyelve arra, hogy a szélekre ne kerüljön. Erre halmozzuk a túrót, pontosan a közepére egy halomba.

A tészta széleit bekenjük tojássárgával vagy kevés vízzel, és a sarkait összefogjuk a töltelékhalom fölött. Fontos, hogy összetapadjon. A batyukat a tepsire tesszük, bekenjük tojássárgával, és a sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva