Töltött batyu
Hozzávalók kb. 12 darabhoz
A tésztához:
-5 dkg élesztő
-1 tk. cukor
-3,5 dl tej
-80 dkg liszt
-5 tojás
-13 dkg vaj
A túrókrémhez:
-25 dkg túró
-2 ek. cukor vagy méz
-1 narancs reszelt héja
A kenéshez:
-1 tojássárgája
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a langyos tejben. A lisztet elkeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat, a lágy vajat és az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk. Lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára megkelni, ez nagyjából 1,5-2 órát is igénybe vehet.
A túrókrémhez a túrót a cukorral és a reszelt narancshéjjal krémesre keverjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, és 12 négyzetre vágjuk. Ízléstől függően a tésztát megkenjük lekvárral, vagy nutellával, vagy beszórjuk kakaóporral, fahéjjal, ügyelve arra, hogy a szélekre ne kerüljön. Erre halmozzuk a túrót, pontosan a közepére egy halomba.
A tészta széleit bekenjük tojássárgával vagy kevés vízzel, és a sarkait összefogjuk a töltelékhalom fölött. Fontos, hogy összetapadjon. A batyukat a tepsire tesszük, bekenjük tojássárgával, és a sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva