A tíz leggyakoribb válóok napjainkban
2016-10-26  /  Szerző:   /   Párkapcsolat Meglepő, de nem a hűtlenség vezeti a listátÚgy tűnik, napjainkban egyre nehezebben kivitelezhető a holtomiglan-holtodiglan állapot, avagy az "amíg a halál el nem választ" fogadalom. De mi ennek az oka? A szabadság édes mámora? Vagy az, hogy a válás ma már nem szégyen? Esetleg az emberek kevésbé vannak egymásra utalva? Vagy ez jelenti az egyszerűbb megoldást ahelyett, hogy megoldanánk a problémákat?

Bride and groom figurines standing on two separated slices of wedding cake

Talán egy kicsit mindegyik. A párkapcsolatok megromlásának okaiból mindenesetre hosszú lista tevődött össze, és korántsem a hűtlenség a legfőbb indok. Nemrég azt vettük sorra, mire érdemes figyelni, ha hosszú távú és boldog párkapcsolatban szeretnénk élni (lásd: kapcsolódó cikkeknél), és bizony az ott felsorolt alapszabályok hiánya tükröződik vissza a következő top 10-es listán.

A 10 leggyakoribb válóok  1. A pár gyakorlatilag már külön élt egymástól - 37%

  2. A házastársak túlságosan különbözőek voltak - 30%

  3. Az "adni és kapni" elv nem ugyanolyan mértékben érvényesült - 26%

  4. Nagyon eltérő volt a felek szabadságvágya és közelség igénye - 26%

  5. A partnerek nem tudtak egymással beszél(get)ni - 23%

  6. Valamelyik fél megcsalta házastársát - 21%

  7. A szexuális élet megromlott - 19%

  8. Nem voltak már közös célok - 17%

  9. Hiányzott a kölcsönös támogatás - 16%

  10. A házastársak egyike valaki másba szeretett bele - 15%A legtöbb házasság manapság tehát azért bomlik fel, mert a kapcsolat végére a pár gyakorlatilag már régóta külön él. Minden harmadik pedig azért ér véget, mert a résztvevők rádöbbennek: túlságosan különböznek egymástól ahhoz, hogy életük hátralévő részét együtt töltsék el. "Csak" minden ötödik esetben bizonyult a házasság mumusának a hűtlenség - állapította meg az egyik legnagyobb német online-partnerközvetítő cég felmérése, amelyet mintegy négyezer résztvevő bevonásával készítettek.

Egy másik, brit tanulmány szerzői úgy vélik, a félrelépés azért nem számít már fő válóoknak, mert a közismert, köztitszteletben álló emberek és sztárok hűtlenkedései elfogadhatóbbá tették a csapodárságot az átlagemberek számára. A Grant Thornton házassági tanácsadó cég munkatársai mintegy száz családjogászt kérdeztek meg a témában.

Kiderült, hogy a válóok leginkább a szerelem elmúlta, az egymástól való elhidegülés volt.

(Forrás: focus.de, fokuszbanano.hu)