Tippek az erős körmökért
2023-09-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Te is rendszeresen jársz körmöshöz? Ha igazán erős és egészséges körmökre vágysz, akkor valószínűleg jobban jársz, ha otthon ápolod őket. Mutatjuk is, hogyan!

Röviden összefoglalva: körmeink, akárcsak a hajunk, szarurétegekből épülnek fel, amelyek keratinréteggé állnak össze. A géllak persze szép és tetszetős megoldás, de hosszú távon a körömnek az a része, amelynek erősnek és szilárdnak kellene lennie, elszakad, törékennyé válik, és még az is előfordulhat, hogy vékony lesz, mint a papír. Így belekerülsz egy ördögi körbe: géllak és reszelés, géllakk és reszelés...

Ha természetesen szép körmöket szeretnél, akkor más koncepciót kell választanod. Mégpedig a következőt:

1. Viselj kesztyűt

Nem, nem csak a hideg napokon a szabadban, hanem mosogatáskor, takarításkor, kertészkedéskor is... A tisztítószerekben és a szárító hatású mosogatószerekben található vegyszerek ugyanis nagyon sokat ártanak a kezeinknek, de egy pár kesztyűvel könnyen megelőzheted a bajt.

2. Kerüld a géllakkozást

Ha rendszeresen tetetsz a körmeidre géllakkot, akkor azokat rendszeresen le is kell reszelni, vagy roncsoló hatású oldószerrel szabadulhatsz meg tőlük. A kemény gélréteg alatt gyenge, törékeny körmök alakulnak ki, és nagyon hosszú idő visszaállítani az épségüket. Ráadásul, ha nem megfelelően készítik el, és a lakkréteg elkezd leválni, akkor egész nap piszkálni fogod - ezzel azonban nemcsak a mű-, hanem a valódi réteget is letéped a körmödről, így még jobban tönkreteszed.

3. Ne becsüld alá a körömolajat

Akárcsak a hajunknak, a körmünknek is szüksége van egy kis ápolásra ahhoz, hogy erős és egészséges legyen. Szakértők szerint az olajok és a nedvesség hiánya a gyenge körmök fő oka - írja a schweizer-illustrierte.ch. Speciális köröm- és körömágy-olajjal segíthetsz körmeidnek, hogy visszanyerjék egészségüket.

Profi tipp: Tegyél az éjjeliszekrényre egy üvegcsével, és elalvás előtt kend be a kezeidet vele.

4. Elő a reszelővel!

Igen, a reszelés egy szörnyű dolog. Örökkévalóságig tart, és olyan szörnyű hangja van, hogy legszívesebben azonnal elmenekülnél. Ettől függetlenül fontos, hogy rendszeresen lereszeld a körmeidet, mert ha már amúgy is gyengék, akkor inkább egy darabig legyenek rövidek.

A forma is szerepet játszik: a szögletesre reszelt körmök erősebbek, mint a kerekek, viszont nagyobb eséllyel akadnak be mindenbe. Legjobb a középút, vagyis a lekerekített kocka. Ha pedig mindig van a táskádban egy reszelő, akkor még azelőtt segíthetsz egy beszakadt körmön, mielőtt a helyzet rosszabbodna.

5. Használj erősítő lakkot

Ha körmeidet rendszeresen bekened létfontosságú tápanyagokat tartalmazó körömerősítő termékkel, máris sokat tettél az egészségükért. Hetente egyszer enyhén csiszold le a körmeidet egy pufferreszelővel, vigyél fel egy réteg erősítő lakkot, és legyél türelmes. Mint minden jó dolognak, a szép körmöknek is idő kell.