Tigris zsemle zsiráfmintával
Hozzávalók
Zsemlékhez (5 db)
-350 g (35 dkg) búzafinomliszt (BL 55)
-10 g (2 tk.) só
-1 tk (5 g) kristálycukor
-15 g friss élesztő
-1 dl (100 g) tehéntej (2,8%)
-1 dl (100 g) víz
-2 ek (20 g) napraforgóolaj
Mázhoz:
-30 ml (30 g) víz
-5 g friss élesztő
-kb. 30 g rizsliszt
-1 kk (3 g) kristálycukor
-1 kk napraforgóolaj
-1 kk (3 g) só
-ízlés szerint feketebors (durvára tört)
Elkészítés:
A lisztet kimérjük, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk.
A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet.
Hagyjuk felfutni az élesztőt, majd az olajat is beleöntjük.
Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet 40 percen át kelni hagyunk.
Ha letelt a kelesztés, akkor 5 egyenlő részre osztjuk a tésztát (kb. 120 g/db) és megformázzuk zsemlének.
Ezután kikeverjük a mázat is. Fontos, hogy jól kenhető állagú legyen. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg, mert akkor lefolyhat a zsemléről.
Szilikonos sütőpapírral fedett tepsire rakjuk őket.
A mázat alaposan átkeverjük, és egy szilikonos ecset segítségével lekenjük a zsemléket.
Az összes mázat kenjük rá, hogy mindenhol borítsa be a tésztát.
Szabad levegőn kelni hagyjuk kb. 50–60 percet a zsemléket.
Ez azért fontos, mert a máz tud száradni és kelni rajta, amitől már kelés közben megreped a tészta felületén.
Előmelegítésnél a sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk alsó-felső sütési módban, gőzteret alkalmazva.