Tigris zsemle zsiráfmintával
2025-03-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók

Zsemlékhez (5 db)

-350 g (35 dkg) búzafinomliszt (BL 55)

-10 g (2 tk.) só

-1 tk (5 g) kristálycukor

-15 g friss élesztő

-1 dl (100 g) tehéntej (2,8%)

-1 dl (100 g) víz

-2 ek (20 g) napraforgóolaj

Mázhoz:

-30 ml (30 g) víz

-5 g friss élesztő

-kb. 30 g rizsliszt

-1 kk (3 g) kristálycukor

-1 kk napraforgóolaj

-1 kk (3 g) só

-ízlés szerint feketebors (durvára tört)

Elkészítés:

A lisztet kimérjük, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk.

A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet.

Hagyjuk felfutni az élesztőt, majd az olajat is beleöntjük.

Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet 40 percen át kelni hagyunk.

Ha letelt a kelesztés, akkor 5 egyenlő részre osztjuk a tésztát (kb. 120 g/db) és megformázzuk zsemlének.

Ezután kikeverjük a mázat is. Fontos, hogy jól kenhető állagú legyen. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg, mert akkor lefolyhat a zsemléről.

Szilikonos sütőpapírral fedett tepsire rakjuk őket.

A mázat alaposan átkeverjük, és egy szilikonos ecset segítségével lekenjük a zsemléket.

Az összes mázat kenjük rá, hogy mindenhol borítsa be a tésztát.

Szabad levegőn kelni hagyjuk kb. 50–60 percet a zsemléket.

Ez azért fontos, mert a máz tud száradni és kelni rajta, amitől már kelés közben megreped a tészta felületén.

Előmelegítésnél a sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk alsó-felső sütési módban, gőzteret alkalmazva.