Textúra idén is!
2023-11-02  /  Szerző:   /   Ajánló

Képzőművészet – irodalom – színház a Magyar Nemzeti Galériában

A Magyar Nemzeti Galéria népszerű színházi programsorozata 2023-ban visszatér! A képzőművészetet, irodalmat és színházat izgalmasan ötvöző Textúra idén ősszel ismét beköltözik a múzeum falai közé. Az ötlet változatlan: nyolc kortárs magyar szerző írt szöveget a Galéria egy-egy művéből inspirációt merítve, melyeket színművészek tolmácsolnak az ihlető alkotások társaságában.

Az idei Textúrát a nemzetközi hírű Éry Franciska rendezi, akinek koncepciójában a szövegek térbe helyezésén túl a zene, a tánc, a mozgás, a néző útja is hangsúlyosan megjelenik. „Az egész este alatt a meglepődés, a váratlanság vonala vezeti majd a nézőt, amitől remélem, ő maga is felszabadultabb lesz. Olyat szeretnénk mutatni a Galériában, amit nappal nem lehet látni.” – nyilatkozta Éry Franciska. Az este során a látogatók olyan területeken haladnak át, amelyek nyitvatartási időben zárva tartanak, vagy ahová csak a múzeum dolgozói léphetnek be.

Az előadásban szereplő képzőművészeti alkotások mind időben, mind térben végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. A kiválasztott műtárgyak között középkori oltár és 20. századi bútor is szerepel. A szerzőket idén Ferenczy Károly kavicsot dobáló fiúalakjai, Izsó Miklós táncoló parasztja, Bernáth Aurél Riviérája és Brauer Marcell bauhaus széke ihlette meg.

A felkért írók köre és az általuk alkotott szövegek világa éppolyan sokszínű és izgalmas, mint a kiválasztott műalkotások sora: tragédia és komédia, szakralitás és hétköznapiság váltja egymást a jelenetekben. A szerzők sorában találjuk Tompa Andreát, Szvoren Edinát, Lackfi Jánost, Simon Mártont és Visky Andrást is, akik szövegét többek között Pelsőczy Réka, Rezes Judit, Thuróczky Szabolcs és Gyabronka József keltik életre, szokás szerint esténként nyolc alkalommal.

Ha hiányzik a dráma az életéből, váltson jegyet most a Magyar Nemzeti Galéria sikerprogramjára, és élje át az egyedülálló Textúra-élményt!

Előadások:

november 14. | 19:00 Premier,
november 17., 21., 23., 27., 28.|  19:00

További információ

Jegyvásárlás