Tejberizses meggyes pohárkrém
2023-08-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

A tejberizshez:

-2 bögre 2,8%-os tej (1 liter)

-1 csipet só

-bő fél bögre rizs

-negyed bögre kristálycukor (4 dkg, lehet kevesebb is)

-1 csomag vaníliás cukor (10 g) vagy egy-két teáskanál vanília-aroma

A meggyöntethez:

-1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)

-negyed bögre kristálycukor (4 dkg)

-1 üveg meggy (lecsöpögtetve 350 g)

Elkészítése:

Fél bögre meggylével és a cukorral összekeverjük a pudingot.

A megmaradt levet és a meggyet felforraljuk, Majd belekeverjük a csomómentes pudingos keverékünket. Takarék lángon főzni kezdjük, folyamatos kevergetés mellet. Mikor elkezd besűrűsödni és kezd opálosból szép csillogó, tükörszerűvé válni, félrehúzzuk a tűzről, és időnként átkeverve hűlni hagyjuk, míg elkészül a tejberizs!

A tejberizshez a tejet a sóval feltesszük főni, és még mielőtt elkezdeni forrni, takarékra vesszük, majd hozzáöntjük a rizst.

Tizenöt percig főzzük ilyen lassú tűzön, miközben át-átkevergetjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és még néhány percig főzzük, állandó kavarás mellett. Egészen addig, míg el nem éri a jellegzetes tejberizs állagot.

A tűzről félrehúzzuk, lefedjük pár percre, hogy a rizs még jobban kidagadjon.

Csinos poharakba szedve, a meggyes pudinggal rétegezve tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt mennyei!