Tejberizses meggyes pohárkrém
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
A tejberizshez:
-2 bögre 2,8%-os tej (1 liter)
-1 csipet só
-bő fél bögre rizs
-negyed bögre kristálycukor (4 dkg, lehet kevesebb is)
-1 csomag vaníliás cukor (10 g) vagy egy-két teáskanál vanília-aroma
A meggyöntethez:
-1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
-negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
-1 üveg meggy (lecsöpögtetve 350 g)
Elkészítése:
Fél bögre meggylével és a cukorral összekeverjük a pudingot.
A megmaradt levet és a meggyet felforraljuk, Majd belekeverjük a csomómentes pudingos keverékünket. Takarék lángon főzni kezdjük, folyamatos kevergetés mellet. Mikor elkezd besűrűsödni és kezd opálosból szép csillogó, tükörszerűvé válni, félrehúzzuk a tűzről, és időnként átkeverve hűlni hagyjuk, míg elkészül a tejberizs!
A tejberizshez a tejet a sóval feltesszük főni, és még mielőtt elkezdeni forrni, takarékra vesszük, majd hozzáöntjük a rizst.
Tizenöt percig főzzük ilyen lassú tűzön, miközben át-átkevergetjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és még néhány percig főzzük, állandó kavarás mellett. Egészen addig, míg el nem éri a jellegzetes tejberizs állagot.
A tűzről félrehúzzuk, lefedjük pár percre, hogy a rizs még jobban kidagadjon.
Csinos poharakba szedve, a meggyes pudinggal rétegezve tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt mennyei!