Szezámmagos perec
2025-09-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 10 darabhoz:

-1,2 dkg friss élesztő

-2 dkg cukor

-50 dkg liszt

-1 ek. olaj

-1 tk. szódabikarbóna

-3 ek. szezámmag

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorba morzsoljuk és addig keverjük, amíg folyékonnyá válik. A lisztet átszitáljuk, majd összeforgatjuk kb. 1 dkg sóval. A közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk az élesztőt és folyamatos keverés mellett belecsorgatunk 2,5 dl meleg vizet.

A tésztát összedolgozzuk és addig gyúrjuk, amíg összeáll, valamint elválik az edény falától. Ezután gömbbé formázzuk, a tetejét lekenjük az olajjal, letakarjuk és 1 órát pihentetjük meleg helyen. Ezalatt a tészta a duplájára nő.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, enyhén átgyúrjuk, majd éles késsel 10 egyenlő részre osztjuk. Ezeket rudakká sodorjuk, a tésztából pereceket formázunk, majd lisztezett felületre helyezzük őket. További 20 percet kelesztjük. Közben a sütőt 230 °C-ra melegítjük elő, egy fazékban pedig felteszünk forrni kb. 2 l vizet.

Amikor a víz felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbonát. Amikor eltűnik a hab, a megkelt perecek mindkét oldalát 1-1 percre a forrásban lévő vízbe tesszük. Ezután kiszedjük és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.

A perecek tetejét megszórjuk a szezámmaggal, majd az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 15 percet sütjük. Amikor kész, kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva