Szejtán, búzahús, búzasikér – avagy a jövő okos húspótlója
2023-08-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Manapság a szejtán roppant népszerűnek számít azok körében, akik végérvényesen eldöntötték, rálépnek a teljes életmódváltás rögös, de annál hálásabb, gyümölcsözőbb ösvényére. A szejtán, vagy ahogyan sokan ismerik, a búzahús növényi eredetű fehérjebomba, így azok is nyugodt szívvel fogyaszthatják, akik vegetáriánus vagy vegán életvitelt folytatnak.

A leghatékonyabb húspótlók egyike: a szejtán

Manapság egyáltalán nem megy ritkaságszámba, ha valaki eldönti: ilyen-olyan okból kifolyólag lemond a húsról. Ez az ok lehet az életmód gyökeres megváltoztatása, egészségügyi- vagy környezettudatos indíték. Az igazság viszont az, hogy a húsban lévő fehérjékre a szervezetünknek elengedhetetlenül szüksége van, így azt muszáj valamilyen más forrásból pótolni. A szejtánt egyébként sokan előszeretettel hasonlítják a húshoz az állagában, s míg csekélyke hasonlóságok valóban akadnak, muszáj megemlíteni, hogy maximum a felhasználási lehetőségeikben van némi egyezés.

De mi is egészen pontosan a búzahús?

A gabona azon részét nevezzük búzahúsnak, amelyik a legnagyobb százalékban tartalmaz fehérjét. Igen, ez a búzasikér, amit sokan egyszerűen a glutén néven ismernek. A glutén egyébként korunk egyik leghírhedtebb véleménymegosztó jelensége- sokan esküsznek rá, mint príma fehérjeforrásra, mások hangosan az ördögtől való rossznak kiáltják ki azt. Nos, a vélemények eltérők, az viszont biztos, hogy a gluténre érzékenyeknek nem ajánlott a szejtán fogyasztása.

50 gramm búzahús is elég a boldogsághoz

A kutatások rávilágítottak arra, hogy az egészségesen működő szervezetnek már napi 50 gramm búzasikér is elegendő ahhoz, hogy a feltétlenül szükséges fehérjemennyiség pótolva legyen. Persze a búzahúsnak is megvannak a maga határai, ugyanis az állati eredetű proteineket nem képes teljes mértékben fedezni. Ennek tükrében fontos az olajos magvak, a zöldségek és a hüvelyesek okos kombinálása a búzahússal.

Könnyen elkészíthető, ínycsiklandozó étek

A búzahús feldolgozása hasonló a húséhoz, hiszen azt a céljaink függvényében ízlés szerint ránthatjuk, szeletelhetjük, egészben süthetjük, pörköltként vagy raguként is elkészíthetjük.

Forrás