Sütőtök sütése lépésről lépésre
A sütőtök sütése egyáltalán nem bonyolult, kihívásokkal teli folyamat, a tapasztalatok mégis azt mutatják, nagyon is el lehet rontani ezt az egyszerű feladatot, ha nem figyelünk oda kellőképpen arra a kevés, ámde mégis kardinális szabályra, jó tanácsra, amelyekkel a sikeres eredmény előre borítékolható.
A sütőtök sütése több módon is történhet. Vannak, akik serpenyőben, megint mások sütőben készítik, attól függően, hogy mit szeretnének csinálni a már elkészült sütőtökkel (ez a különleges, finom, édeskés zöldség remek alapanyag például sütik, muffinok készítéséhez is).
Mostani írásunkban bemutatjuk, hogyan készül a klasszikus, szeletekre vágott sütőtök sütőben, amely remek vendégváró, ha például Halloween alkalmával kínálnánk meg a barátainkat.
Minden az alapanyagok kiválasztásával kezdődik
Sokan elkövetik azt a hibát, miszerint a boltban a szép kerek, kifejezetten halloween-is töklámpás alapanyagot részesítik előnyben a vastag húsú, keményebb példányok ellenében. Nos, az első és legfontosabb, hogy megtaláljuk a megfelelő alapanyagot – ez pedig a már említett vastag húsú, általában egységes színű, sima felületű és kemény héjú sütőtök.
Héjastól a legfinomabb
Mossuk meg alaposan a sütőtököt, mivel úgy a legfinomabb, ha héjával sütjük. A héját egyébként sütés után könnyedén el lehet távolítani.
Sütőtök sütése: hány fokon és mennyi idő alatt?
A sütőtök sütését ideálisan 200°C-on végezzük, vagy 180°C-on, ha légkeveréses sütőről van szó. Az előmelegítés fontos, hogy a tök egyenletesen süljön meg. Ha sima sütőben készül a tök, 90 perc alatt sül készre.
Ahogy említettük, a légkeveréses sütő esetében célszerű az alacsonyabb, 180°C-os hőmérsékletet választani. A légkeverés gondoskodik a hő egyenletes eloszlásáról, így a tök gyorsabban fog megsülni. Itt az átsütési idő is valószínűleg rövidebb lesz, 60 perc elegendő lehet.
Hogyan történjen a sütőtök sütése, hogy édes legyen?
A magasabb cukortartalmú fajták már önmagukban is édesebbek, de a sütési idő és hőmérséklet is befolyásolja a végső íz-világot. A lassú, alacsonyabb hőmérsékleten történő sütés segíthet az ízek „kibontakozásában”, de ha kifejezetten édesebb végeredményre vágyunk, egy kis mézet vagy barna cukrot is tehetünk a tök felületére sütés előtt (erről részletesen később).
Hozzávalók:
1 közepes méretű sütőtök (kb. 2-4 kg)
só és bors ízlés szerint (elhagyható)
2-3 evőkanál olívaolaj
barna cukor vagy méz az édesítéshez (opcionális)
Sütőtök sütése lépésről lépésre
Melegítsük elő a sütőt a fenti leírás szerint.
Mossuk meg (nagyon alaposan), majd vágjuk ketté a tököt és kanalazzuk ki a magjait.
Vágjuk szeletekre a tököt (2-3 cm ujjnyi vastagságban), de persze kockákra is darabolhatjuk a zöldséget.
Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe a tökszeleteket, majd kenjük le olívaolajjal és szórjuk meg sóval és borssal (ízlés szerint, de természetesen ezt a lépést abszolút el is hagyhatjuk).
Helyezzük a tepsit a sütőbe és süssük a fentiek szerint megadott módon. Sokan a sütés első fázisában magát a tepsit is letakarják fóliával, így a szeletek könnyebben megpuhulnak, majd az utolsó fázisban eltávolítják az alufóliát a ropogós hatás eléréséért.
Egy villával vagy késsel győződjünk meg arról, hogy a tök megpuhult-e, ha igen, szedjük tányérra és ízesítsük kedvünk szerint. Persze ez nem kőbe vésett szabály: a sütőtök, alapvetően édes, karakteres íz-világának köszönhetően natúran, önmagában is isteni csemege.
Tipp: ne zsúfoljuk túl a tepsit sütőtökökkel! Ha túl sok szeletet teszünk a tepsire, a nagyobb mennyiségű kiáramló pára miatt a tök főtt jelleget ölthet a kívánt kívül ropogós, belül puha végeredmény helyett. A szeletek között hagyjunk legalább 3-4 cm-t.
Ízesítési módszerek
Sütőtök sütése cukorral
Ha a cél az édes ízprofil, a zöldség felületét meg lehet szórni egy vékony réteg barna cukorral sütés előtt. Ez karamellizálódik, aminek köszönhetően édes, ropogós kéreg képződik a sütőtökön.
Sütőtök sütése mézzel
A méz nemcsak édesebbé teszi a sütőtököt, de egy különleges, mély ízt is ad neki. Egy kis mézet lehet csepegtetni a tök felületére sütés előtt, vagy akár utólag is, mielőtt tálalnánk.
A sütőtök magjainak sütése
Ne dobjuk el a sütőtök magjait! Rendkívül ízletesek és táplálók. Szárítsuk meg őket, majd egy tepsiben, némi olajjal, sóval és fűszerekkel elkeverve, süssük meg 180°C-on 10-15 percig, vagy amíg aranybarnára pirulnak.