Sült sütőtökös–kelbimbós tészta ropogós baconnel
Hozzávalók:
-1 szép vastag darab szalonna vagy 4 szelet bacon, felkockázva
-4 bögre (kb. 500 g) hámozott sütőtök, 2–3 cm-es kockákra vágva
-2 bögre kelbimbó félbevágva
-fél fej hagyma, finomra aprítva
-só, bors
-kevés olívaolaj
-280 g tészta
-1 evőkanál olívaolaj
-2 gerezd fokhagyma, reszelve vagy zúzva
-csilipehely (ízlés szerint, opcionális)
-1 citrom leve
-fél bögre reszelt parmezán (kb. 50 g)
-2 teáskanál kakukkfű
-1-2 merőkanál tésztavíz (a főzésből)
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra.
A sütőtököt, kelbimbót, hagymát és a feldarabolt bacont egy nagy tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk. Kb. 25-30 percig sütjük, félidőben átkeverjük, hogy minden szépen piruljon és a bacon ropogós legyen. (Tipp: a legszebben és leggyorsabban akkor pirul, ha alacsony falú tepsit használunk, és a sütő felső harmadába tesszük.)
Közben a tésztát bő, sós vízben a csomagolás szerint megfőzzük. Leszűrés előtt félreteszünk 1-2 merőkanál tésztavizet.
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat. Hozzáadjuk a fokhagymát és a csilipelyhet, és kb. 30 másodperc alatt illatosra pirítjuk. Mehet a serpenyőbe a főtt tészta, a sült zöldségek és a szalonna (bacon). Rászórjuk a parmezánt és a kakukkfüvet, és ráfacsarjuk a citromlevet. Hozzáöntünk 1 merőkanál tésztavizet, és összekeverjük, amíg krémes szószt kapunk. Ha kell, még egy kevéssel lazítjuk. Megkóstoljuk, beállítjuk az ízeket, és tálaláskor megszórjuk extra parmezánnal.
Tipp: bacon helyett pirított dióval vagy napraforgómaggal is ugyanolyan izgalmas és ropogós. Egy kevés növényi tejszín vagy kókuszkrém még selymesebbé teszi a szószt.
