Sült sütőtökös–kelbimbós tészta ropogós baconnel
2025-11-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-1 szép vastag darab szalonna vagy 4 szelet bacon, felkockázva

-4 bögre (kb. 500 g) hámozott sütőtök, 2–3 cm-es kockákra vágva

-2 bögre kelbimbó félbevágva

-fél fej hagyma, finomra aprítva

-só, bors

-kevés olívaolaj

-280 g tészta

-1 evőkanál olívaolaj

-2 gerezd fokhagyma, reszelve vagy zúzva

-csilipehely (ízlés szerint, opcionális)

-1 citrom leve

-fél bögre reszelt parmezán (kb. 50 g)

-2 teáskanál kakukkfű

-1-2 merőkanál tésztavíz (a főzésből)

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra.

A sütőtököt, kelbimbót, hagymát és a feldarabolt bacont egy nagy tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk. Kb. 25-30 percig sütjük, félidőben átkeverjük, hogy minden szépen piruljon és a bacon ropogós legyen. (Tipp: a legszebben és leggyorsabban akkor pirul, ha alacsony falú tepsit használunk, és a sütő felső harmadába tesszük.)

Közben a tésztát bő, sós vízben a csomagolás szerint megfőzzük. Leszűrés előtt félreteszünk 1-2 merőkanál tésztavizet.

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat. Hozzáadjuk a fokhagymát és a csilipelyhet, és kb. 30 másodperc alatt illatosra pirítjuk. Mehet a serpenyőbe a főtt tészta, a sült zöldségek és a szalonna (bacon). Rászórjuk a parmezánt és a kakukkfüvet, és ráfacsarjuk a citromlevet. Hozzáöntünk 1 merőkanál tésztavizet, és összekeverjük, amíg krémes szószt kapunk. Ha kell, még egy kevéssel lazítjuk. Megkóstoljuk, beállítjuk az ízeket, és tálaláskor megszórjuk extra parmezánnal.

Tipp: bacon helyett pirított dióval vagy napraforgómaggal is ugyanolyan izgalmas és ropogós. Egy kevés növényi tejszín vagy kókuszkrém még selymesebbé teszi a szószt.