Sült császárhús sajtos puliszkával
2025-05-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

-1 kg bőrös császárhús

-1,5 ek. só

-1-1 kk. szárított kakukkfű, morzsolt majoránna, őrölt bors

-2 kk. friss, aprított rozmaringlevél

-6 gerezd fokhagyma

-2,5 dl húsleves

-1 ek. zsír a tepsihez

A körethez:

-20 dkg kukoricadara

-10 dkg reszelt füstölt sajt

-8-10 szem apró lila hagyma

-1 ek. olaj

Elkészítés:

A húst megmossuk, nedvességtől felitatjuk, kisebb darabokra vágjuk, a bőrös részén éles késsel bevagdossuk. A sót a fűszerekkel összekeverjük, a húsdarabok minden oldalát alaposan bedörzsöljük vele, majd lefóliázzuk, és a hűtőben másnapig pácolódni hagyjuk.

Másnap a sütőt 120 C-fokra előmelegítjük. A fokhagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. A pácolt húst bőrével lefelé zsírral kikent tepsibe tesszük, majd felöntjük a felforrósított levessel, hozzáadjuk a fokhagymaszeleteket, és alufóliával letakarva, a sütőben alsó-felső sütéssel 2 órát, majd a húst megfordítva még 1 órát pároljuk. Végül, amikor a hús megpuhult, 200 C-fokon, fólia nélkül további 50 percig sütjük, míg a bőre jó ropogós lesz. Kicsit pihentetjük.

Amikor a hús már fólia nélkül sül, a körethez a lila hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, és serpenyőben, az olajon, kevés őrölt borssal megszórva megsütjük.

A puliszkához lábosban 7 dl vizet forralunk, majd sózzuk, beleöntjük a kukoricadarát, és habverővel kevergetve, kis lángon megfőzzük. A tűzről lehúzva, hozzákeverjük a reszelt füstölt sajtot.

Tálaláskor a sült császárhúst felszeleteljük, a sajtos puliszkával és a sült lila hagymával kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: másnap