Sült császárhús sajtos puliszkával
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
-1 kg bőrös császárhús
-1,5 ek. só
-1-1 kk. szárított kakukkfű, morzsolt majoránna, őrölt bors
-2 kk. friss, aprított rozmaringlevél
-6 gerezd fokhagyma
-2,5 dl húsleves
-1 ek. zsír a tepsihez
A körethez:
-20 dkg kukoricadara
-10 dkg reszelt füstölt sajt
-8-10 szem apró lila hagyma
-1 ek. olaj
Elkészítés:
A húst megmossuk, nedvességtől felitatjuk, kisebb darabokra vágjuk, a bőrös részén éles késsel bevagdossuk. A sót a fűszerekkel összekeverjük, a húsdarabok minden oldalát alaposan bedörzsöljük vele, majd lefóliázzuk, és a hűtőben másnapig pácolódni hagyjuk.
Másnap a sütőt 120 C-fokra előmelegítjük. A fokhagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. A pácolt húst bőrével lefelé zsírral kikent tepsibe tesszük, majd felöntjük a felforrósított levessel, hozzáadjuk a fokhagymaszeleteket, és alufóliával letakarva, a sütőben alsó-felső sütéssel 2 órát, majd a húst megfordítva még 1 órát pároljuk. Végül, amikor a hús megpuhult, 200 C-fokon, fólia nélkül további 50 percig sütjük, míg a bőre jó ropogós lesz. Kicsit pihentetjük.
Amikor a hús már fólia nélkül sül, a körethez a lila hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, és serpenyőben, az olajon, kevés őrölt borssal megszórva megsütjük.
A puliszkához lábosban 7 dl vizet forralunk, majd sózzuk, beleöntjük a kukoricadarát, és habverővel kevergetve, kis lángon megfőzzük. A tűzről lehúzva, hozzákeverjük a reszelt füstölt sajtot.
Tálaláskor a sült császárhúst felszeleteljük, a sajtos puliszkával és a sült lila hagymával kínáljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: másnap