Répaleves kakukkfüves tekerccsel
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
-60 dkg sárgarépa
-30 dkg paszternák
-1 szál póréhagyma
-2 ek. olívaolaj
-1 mk. őrölt kardamom
-1 mk. római kömény
-2 dl fehérbor
-7 dl zöldségleves (kockából)
-1 dl joghurt
A kakukkfüves tekercshez:
-1 csomag leveles tészta (kb. 25 dkg)
-1 tojássárgája
-1/2 csokor finomra vágott kakukkfű
Elkészítés:
A répát, a paszternákot és a póréhagymát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Mélyebb edényben felforrósítjuk az olívaolajat, megfuttatjuk rajta a zöldségeket, hozzáadjuk a fűszereket, és alaposan lepirítjuk. Felöntjük a fehérborral, és visszaforraljuk. Ráöntjük a zöldséglevest, és puhára főzzük a zöldségeket. Botmixerrel pürésítjük, a joghurttal dúsítjuk, ízesítjük, ha szükséges.
A leveles tésztát (ha fagyasztott, hagyjuk felengedni), fél centi vastagra kinyújtjuk, a tojássárgával megkenjük, durvára őrölt borssal és sóval megszórjuk, rámorzsoljuk a kakukkfüvet, kicsit belenyomkodunk a tésztába, a tésztát összehajtjuk, hogy a fűszerek belül legyenek.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát pizzaszeletelővel vagy késsel 2 centi széles csíkokra vágjuk, és tengelyük körül megcsavarjuk kétszer-háromszor. Tepsire tesszük, és a sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A levest a fűszeres ropogóssal tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva