Répaleves kakukkfüves tekerccsel
2024-09-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

-60 dkg sárgarépa

-30 dkg paszternák

-1 szál póréhagyma

-2 ek. olívaolaj

-1 mk. őrölt kardamom

-1 mk. római kömény

-2 dl fehérbor

-7 dl zöldségleves (kockából)

-1 dl joghurt

A kakukkfüves tekercshez:

-1 csomag leveles tészta (kb. 25 dkg)

-1 tojássárgája

-1/2 csokor finomra vágott kakukkfű

Elkészítés:

A répát, a paszternákot és a póréhagymát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Mélyebb edényben felforrósítjuk az olívaolajat, megfuttatjuk rajta a zöldségeket, hozzáadjuk a fűszereket, és alaposan lepirítjuk. Felöntjük a fehérborral, és visszaforraljuk. Ráöntjük a zöldséglevest, és puhára főzzük a zöldségeket. Botmixerrel pürésítjük, a joghurttal dúsítjuk, ízesítjük, ha szükséges.

A leveles tésztát (ha fagyasztott, hagyjuk felengedni), fél centi vastagra kinyújtjuk, a tojássárgával megkenjük, durvára őrölt borssal és sóval megszórjuk, rámorzsoljuk a kakukkfüvet, kicsit belenyomkodunk a tésztába, a tésztát összehajtjuk, hogy a fűszerek belül legyenek.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát pizzaszeletelővel vagy késsel 2 centi széles csíkokra vágjuk, és tengelyük körül megcsavarjuk kétszer-háromszor. Tepsire tesszük, és a sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A levest a fűszeres ropogóssal tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 40 perc múlva