Rácsos linzer
Hozzávalók kb. 24 szelethez
A tésztához:
-50 dkg liszt
-25 dkg margarin
-1 tojás
-20 dkg porcukor
-1 csomag sütőpor
-2 tk. fahéj
-1 csomag vaníliás cukor
-1 citrom reszelt héja
-4 cl rum
-2 ek. tejföl
A töltelékhez:
-40 dkg lekvár
Elkészítés:
A sütőt 170 °C-ra melegítjük elő, egy tepsit pedig sütőpapírral bélelünk. A tésztához a lisztbe morzsoljuk a margarint, majd amikor már kellően morzsalákos, hozzáütjük a tojást. Ezután beleszórjuk a porcukrot, a sütőport, a fahéjat, valamint a vaníliás cukrot. Belereszeljük a citrom héját, majd a rummal és egy csipet sóval ízesítjük.
A tésztát elkezdjük összegyúrni, közben a tejföllel lazítjuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még tejfölt, hogy könnyen formázható legyen. A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy az egyik darab a másik duplája legyen.
A nagyobb tésztadarabot lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk, majd a tepsibe fektetjük. Vastagon megkenjük a lekvárral, a maradék tésztát pedig vékonyra nyújtjuk és felcsíkozzuk. A tésztacsíkokkal berácsozzuk a sütemény tetejét.
A linzert az előmelegített sütőben kb. 30 percen keresztül sütjük, majd amikor kész, hagyjuk kicsit hűlni. Ezután szeletelve, tetszés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva