Pudingos fánk
2025-01-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 darabhoz

A tésztához:

-1,75 dl tej

-4 dkg vaj

-40 dkg liszt + a szóráshoz

-5 dkg cukor

-1 csomag szárított élesztő

-1 tojás + 1 tojássárgája

-1 ek. kakaópor

-bő olaj a sütéshez

A töltelékhez:

-1 csomag vaníliás pudingpor

-3 dl tej

-1 ek. cukor

-5 dkg porcukor

-2 tk. citromlé

-színes dekorcukorka

Elkészítés:

A tésztához a tejben a vajat felolvasztjuk. A lisztet, a cukrot, az élesztőt egy csipet sóval összedolgozunk, majd hozzáöntjük a meleg tej-vaj keveréket. Hozzáadjuk a tojást, a plusz sárgáját, alaposan összegyúrjuk.

A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felébe belegyúrjuk a kakaót. Mindkét darabot cipó alakúra formázzuk,1,5 órát meleg helyen kelesztjük, majd újra átgyúrjuk, és a hűtőben kb. 3 órát pihentetjük.

Az idő letelte e lőtt nem sokkal a pudingport a tejjel simára keverjük, előírás szerint megfőzzük, hűlni hagyjuk.

A kétszínű tésztákat ismét kissé átgyúrjuk, majd lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Egymásra helyezzük a kinyújtott tésztákat, feltekerjük és ismét kinyújtjuk 1 cm vastagságúra. Így érjük el a „márvány” hatást. Egy kb. 8 cm átmérőjű kör alakú formával kiszaggatjuk a fánkokat. A maradék tésztát ismét összegyúrjuk és további fánkokat szaggatunk. A fánkok közepét mélyen benyomkodjuk, ide kerül majd a töltelék.

A fánkokat a forró olajban kisütjük, majd papírtörlőn hagyjuk teljesen megszáradni. A porcukrot alaposan elkeverjük a citromlével. A vaníliapudinggal megtöltjük a fánkokat, a tetejére rácsurgatjuk a porcukros keveréket. Dekorcukorkával díszítve kínáljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 5 óra múlva