Pudingos fánk
Hozzávalók kb. 12 darabhoz
A tésztához:
-1,75 dl tej
-4 dkg vaj
-40 dkg liszt + a szóráshoz
-5 dkg cukor
-1 csomag szárított élesztő
-1 tojás + 1 tojássárgája
-1 ek. kakaópor
-bő olaj a sütéshez
A töltelékhez:
-1 csomag vaníliás pudingpor
-3 dl tej
-1 ek. cukor
-5 dkg porcukor
-2 tk. citromlé
-színes dekorcukorka
Elkészítés:
A tésztához a tejben a vajat felolvasztjuk. A lisztet, a cukrot, az élesztőt egy csipet sóval összedolgozunk, majd hozzáöntjük a meleg tej-vaj keveréket. Hozzáadjuk a tojást, a plusz sárgáját, alaposan összegyúrjuk.
A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felébe belegyúrjuk a kakaót. Mindkét darabot cipó alakúra formázzuk,1,5 órát meleg helyen kelesztjük, majd újra átgyúrjuk, és a hűtőben kb. 3 órát pihentetjük.
Az idő letelte e lőtt nem sokkal a pudingport a tejjel simára keverjük, előírás szerint megfőzzük, hűlni hagyjuk.
A kétszínű tésztákat ismét kissé átgyúrjuk, majd lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Egymásra helyezzük a kinyújtott tésztákat, feltekerjük és ismét kinyújtjuk 1 cm vastagságúra. Így érjük el a „márvány” hatást. Egy kb. 8 cm átmérőjű kör alakú formával kiszaggatjuk a fánkokat. A maradék tésztát ismét összegyúrjuk és további fánkokat szaggatunk. A fánkok közepét mélyen benyomkodjuk, ide kerül majd a töltelék.
A fánkokat a forró olajban kisütjük, majd papírtörlőn hagyjuk teljesen megszáradni. A porcukrot alaposan elkeverjük a citromlével. A vaníliapudinggal megtöltjük a fánkokat, a tetejére rácsurgatjuk a porcukros keveréket. Dekorcukorkával díszítve kínáljuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva