Párok, akik szerelmükért lemondtak a trónról
2020-02-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Mivel csak hatodik a brit trónöröklési listán Harry herceg, így az uralkodói címről nem kellett lemondania felesége, Meghan Markle miatt. A pár a királyi családban betöltött szerepétől viszont visszavonul, búcsút véve az „ő királyi felsége” megszólítástól.

Ez az ára a Kanadába költözésüknek, de Harry nem bánja, nem akarja, hogy Meghant a kegyetlen brit sajtó ugyanúgy a halálba kergesse, mint édesanyját, a tragikus sorsú Diana hercegnét.


Köztudott, Harry nem járatlan úton indult el, hiszen dédapja testvére, VIII. Eduárd 1936-ban mindössze 326 nap uralkodás után lemondott a trónról. Nevezetesen azért, mert a parlament nem járult hozzá, hogy feleségül vegye a kétszeresen elvált amerikai Wallis Simpsont.

„Lehetetlennek éreztem, hogy cipeljem a felelősség nehéz terhét, és ellássam királyi kötelességeimet (…) annak a nőnek a segítsége és támogatása nélkül, akit szeretek” – indokolta december 11-i rádióbeszédében a király.

Eduárd jól tette, hogy a szívére hallgatott, hosszú és boldog volt a házassága. Ő 1972-ben, felesége 1986-ban halt meg, a windsori kastély parkjában, Frogmore-ban temették el őket.

 

Nála is cifrább történet a holland hercegé, Johan Frisóé. Ő beleszeretett egy Mabel Wisse Smit nevű lányba, akiről viszont az derült ki, hogy korábban Klaas Bruinsma, egy kábítószerkereskedő gengszterfőnök szeretője volt. Miután az akkori minszterelnök bejelentette, hogy a parlament nem járul hozzá a házassághoz, Beatrix királynő kisebbik fia hivatalosan is bejelentette, hogy lemond a trónöröklésről. A következő évben össze is házasodtak a szerelmesek, de boldogságuk még egy évtizedig sem tartott. Johan Frisót 2012-ben, ausztriai síelése közben maga alá temette egy lavina. Mire a mentőalakulatok kiásták a hó alól, kómába esett, másfél évvel később, 44 esztendősen meghalt.


A legfrissebb ilyen jellegű történet csak tavaly zárult le. V. Mohamedet 2016 decemberében koronázták meg Malájzia királyává. Nem sokkal később azonban, egy órakiállításon megismerkedett a 2015-ös Miss Moszkvával, a nála 21 évvel fiatalabb Okszana Vojevogyinával. A fiatal nő áttért az iszlám hitre és 2018. novemberben, Moszkvában megtartották a fényes esküvőt.

A frigyet azonban sokan nem nézték jó szemmel, ezért Mohamed tavaly januárban váratlanul és azonnali hatállyal lemondott a királyi trónról a szerelme kedvéért. Tudni kell, hogy Malajziában a királyokat csak öt évre választják az örökletes szultánságok vezetői, ezek egyike maga Mohamed, aki erről a címéről nem mondott le.


Hogy a házasságuk előtt sem élhettek szűzies életet, az nyilvánvaló vált mindenkinek, miután a volt szépségkirálynő az esküvő után hat hónappal gyermekkel ajándékozta meg a férjét. A házasság azonban ezután már csak pár hónapig tartott, július elején felbontották. Alighanem ebben szerepet játszott, hogy Okszana múltjából kínos felvétel került elő, ami akkor készült, amikor 2016-ban szerepelt az Éden Hotel című reality orosz verziójában.

Forrás: Blikk