Parmezánkrémleves sült paradicsommal
2024-11-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

-1 fej vöröshagyma

-30 dkg burgonya

-3 paradicsom

-5 dkg vaj

-8 dl zöldségleves

-10 dkg reszelt parmezán sajt

-1 dl 30 %-os tejszín

-3 ek. olívaolaj

Elkészítés:

A vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, a burgonyát meghámozzuk, kicsi kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, kisebb kockákra daraboljuk.

Mélyebb edényben a vöröshagymát a forró vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a burgonyakockákat, összeforgatjuk, felöntjük a zöldséglevessel, közepes tűzön, kb. 10 perc alatt puhára főzzük.

Hozzáadjuk a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a tejszínt és krémesre turmixoljuk. Újból a forráspontig melegítjük, sóval, borssal utóízesítjük, lehúzzuk a tűzről. A tejszínnel dúsított levest már nem szabad forralni, mert kicsapódik.

A paradicsomkockákat a forró olívaolajon kb. 1-2 perc alatt megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Készíthetjük apró méretű piros vagy sárga húsú koktélparadicsomból is, egészben vagy félbevágva, pirítva. Tálaláskor a forró parmezán-krémlevest tányérokba vagy leveses csészékbe szedjük, és megszórjuk sült paradicsomkockákkal.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva