Parmezánkrémleves sült paradicsommal
Hozzávalók 4 személyre
-1 fej vöröshagyma
-30 dkg burgonya
-3 paradicsom
-5 dkg vaj
-8 dl zöldségleves
-10 dkg reszelt parmezán sajt
-1 dl 30 %-os tejszín
-3 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, a burgonyát meghámozzuk, kicsi kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, kisebb kockákra daraboljuk.
Mélyebb edényben a vöröshagymát a forró vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a burgonyakockákat, összeforgatjuk, felöntjük a zöldséglevessel, közepes tűzön, kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
Hozzáadjuk a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a tejszínt és krémesre turmixoljuk. Újból a forráspontig melegítjük, sóval, borssal utóízesítjük, lehúzzuk a tűzről. A tejszínnel dúsított levest már nem szabad forralni, mert kicsapódik.
A paradicsomkockákat a forró olívaolajon kb. 1-2 perc alatt megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Készíthetjük apró méretű piros vagy sárga húsú koktélparadicsomból is, egészben vagy félbevágva, pirítva. Tálaláskor a forró parmezán-krémlevest tányérokba vagy leveses csészékbe szedjük, és megszórjuk sült paradicsomkockákkal.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva