Párkapcsolati viták – hogyan tartsd kézben a problémákat?
2022-05-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Amikor szerelmes vagy, akkor még az ég is kékebb, és a nap is ragyogóbban süt, mint bármikor előtte. Ha a párodra, és a kapcsolatotokra gondolsz, jó érzéssel tölt el, és azt kívánod, bárcsak örökké tartana mindez. A kapcsolat fenntartásához és erősödéséhez számtalan dolog hozzájárul, mint a fizikai vonzalom, humor, a közös érdeklődés, az önzetlen szeretet, vagy az őszinte párbeszédek. De mi történik akkor, ha valamiben nem értetek egyet? Hogyan vitáztok? Tudtok-e úgy kezelni egy konfliktushelyzetet, hogy az ne vezessen szakításhoz?

Tény – minden kapcsolatban vannak és lesznek viták

Aki azt gondolja, hogy az ő párkapcsolatában soha nem lesz egy vita sem, az sajnos téved. Ilyen egyszerűen nem létezik. Két ember között elkerülhetetlenek az apróbb hétköznapi, és sajnos a nagyobb, súlyosabb ellentétek is. Sokszor a közös fejlődés és növekedés alapja egy konfliktushelyzet. Épp ezért nem is jó megoldás, ha mindenáron a viták elkerülésére törekszünk. Ezzel ugyanis nem oldunk meg semmit, sőt. Csak elmélyítjük a szakadékot, amely majd később, valamely más téma kapcsán újra felszínre tör, és nagyobb károkat okoz. Ennél sokkal hatékonyabb módszer, ha mindig mindent megpróbáltok megbeszélni egymással. Nyíltan és őszintén fel kell vállalnotok az érzéseiteket, a félelmeiteket, és hogy mit szeretnétek. Egyedül a közös megoldáskeresés segíthet.

Mindig tartsd észben, hogy miért is vitáztok!

Minden vita célja, hogy megoszthasd a pároddal a saját gondolataidat, nézőpontodat. De ugyanez a célja a partnerednek is. Az ember, akivel vitázol a szeretted, és ő is hasonlóképpen érez irántad.

Soha nem szabad olyan dolgokkal vagdalóznod, amelyeket utána megbánsz. Ne sértegesd és ne akard megbántani. A kimondott szót visszavonni sosem fogod tudni, viszont talán egy egész életre szóló sebet ejtesz általa. Még véletlenül se mondj olyanokat, hogy „Itt a vége!”, „Elválok!”, csak, ha komolyan ezt is gondolod. Ráadásul minél többször hangoztatod ezt, annál inkább veszít az erejéből, és teljesen hiteltelenné válsz. Ez az egész nem arról szól, hogy vitáztok, hanem arról, hogy miként vitáztok. Az adott problémáról kell, hogy szóljon, és nem arról, hogy kinek van igaza. Ez nem verseny, itt nincsenek győztesek, itt egy megoldást kell közösen megtalálni, amellyel mindketten elégedettek és boldogok lehettek.

Ez is érdekelhet! - 7 szakértő tipp, amivel elejét veheted a kicsinyes párkapcsolati vitáknak

Amikor úgy érzed, hogy ugyanarról vitáztok, újra és újra, és képtelenek vagytok kilépni ebből a körből, akkor fejezd be a veszekedést, és kérj időt. Így elkerülheted, hogy kicsússzon a kezedből az irányítás és esetleg teljesen elmérgesedjen kettőtök között a helyzet.

A vita lényege, hogy közös kompromisszumra jussatok. Meg kell hallanotok a másik szavát, és ha így tesztek, az közelebb fog kettőtöket hozni egymáshoz.