Pajzsmirigy problémák? Ezt a reggelit illeszd be az étrendedbe!
2022-10-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság becslése szerint jelenleg körülbelül 20 millió amerikai szenved a pajzsmirigybetegség valamilyen formájában, és közülük 60 százalék nem tud állapotáról. A nőknél ötször-nyolcszor nagyobb valószínűséggel fordul elő pajzsmirigyprobléma, mint a férfiaknál, és minden nyolcadik nőnél valamikor az élete során pajzsmirigybetegség alakul ki.

 

Szerencsére a pajzsmirigyet támogató tápanyagokban gazdag étrend segíthet elkerülni a nagyobb problémákat, és van egy étel, amelynek mindenképpen szerepelnie kell a radaron – a tojás. Manapság a csirkék gyakran kapnak dúsított takarmányt, így a tojások nagyobb mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, például szelént és jódot, amelyek fokozzák a pajzsmirigy egészségét.

Mivel a pajzsmirigy fontos szerepet játszik az endokrin rendszerünkben (ez az egyik olyan rendszer, amely a hormonokat befolyásolja), nagyon sok testi funkciót, például az anyagcserét, a szaporodást, a hangulatszabályozást és még sok mást is szabályoz. Nem csak ez, de a pajzsmirigy problémái olyan kínzó tüneteket okozhatnak, mint a fáradtság, a súlygyarapodás, a depresszió és a székrekedés.

Itt jön a képbe a tojás. Gazdagok szelénben, egy olyan ásványi anyagban, amely olyan testi funkciókhoz szükséges, mint a hormonanyagcsere és a szaporodás. A szervezetben a pajzsmirigy tartalmazza a legnagyobb koncentrációban a szelént. A szelén befolyásolja a pajzsmirigy hormon-termelő képességét, különösen a T4 T3-á alakításával. Ezek a hormonok olyan dolgokat szabályoznak, mint a testhőmérséklet, a szívritmus és az anyagcsere. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a szelénhiány számos pajzsmirigybetegséggel hozható összefüggésbe.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a szelén esszenciális nyomelem, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes előállítani, ezért táplálékból kell beszereznünk. Tehát a szelénben gazdag ételeket tartalmazó étrend fogyasztása kulcsfontosságú, ha meg akarod előzni vagy kezelni szeretnéd a pajzsmirigyeddel kapcsolatos problémákat.

A tojás egy másik pajzsmirigy-erősítő tápanyagban – a jódban – is gazdag. A jód fontos szerepet játszik a pajzsmirigy-rendellenességekben, mivel a mirigy a pajzsmirigyhormon előállításához jódot használ. A jódhiány pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet, olyan állapothoz, amelyben a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. A pajzsmirigy-alulműködés tünetei közé tartozik a súlygyarapodás, az alacsony energia és a depresszió. A szelénhez hasonlóan a jód is alapvető fontosságú nyomelem, amelyet a táplálékunkból kell beszereznünk.

Ha mindez nem lenne elég, a tojás két olyan vitaminban is gazdag, amelyek elengedhetetlenek az egészséges pajzsmirigy működéséhez – D- és E-vitaminban. A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a pajzsmirigybetegségekkel és a pajzsmirigy alulműködéssel, ezért rendkívül fontos, hogy elegendő mennyiségben fogyasszuk. Az E-vitamin egy antioxidáns, amely megvédi a szervezetet az oxidatív károsodástól, ami a kutatások szerint kedvezőtlenül befolyásolhatja a pajzsmirigyhormonok termelődését. Nem csak ez, de egy másik tanulmány kimutatta, hogy az E-vitamin és a szelén együttesen szerepet játszik a pajzsmirigy azon képességében, hogy a T4 hormonokat T3 hormonokká alakítsa.