Örökké eljegyezve? Mit tegyél, ha a párod halogatja az esküvőt?
2023-02-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Amikor a párod hosszas várakozás után végre megkéri a kezedet, és Te már a lelki szemeid előtt látod az esküvőtöket, illetve a leendő közös életeteket, akkor nincs annál kétségbeejtőbb, ha ennek a bizonyos nagy betűs napnak mégsem akar eljönni az ideje, mert ilyen-olyan okokból végül sosem kerül kitűzésre a pontos dátum. Ráadásul a bizonytalanságodat csak tovább növeli, hogy a környezetben lévő ismerőseid is folytan kérdezgetik, hogy mire vártok még, Te pedig már azt sem tudod, hogy kinek mit füllents, így védve a párodat, és persze magadat. Ugyanakkor ez hazugság önmagad felé is, amely nem egy hosszan fenntartható állapot. De mit tehetsz ilyen helyzetben, ha a partnered érezhetően húzza az időt? Nézd meg tippjeinket!

Szabj határt annak, hogy kinek beszélsz a személyes dolgaidról!

Csak azért, mert valaki úgy véli, hogy joga van az életedben vájkálnia, és mindenféle személyes kérdéssel bombáz, még nem jelenti azt, hogy Neked kötelező mindenre válaszolnod. Egy ilyen helyzetben egy magabiztos, és elutasító fellépés részedről jó lecke lehet a kíváncsi illetőnek is, hogy ezentúl tudja, hol a határ. A humor szintén bevethető eszköz, mások tolakodásának kedves leszerelésére. Ilyenkor megpróbálkozhatsz az alábbi válaszok egyikével:

„Még nem tudom pontosan, hogy mikor jön el a nap, de igyekszem a tőlem telhető legtöbbet megtenni, hogy mindenki elvárásainak megfeleljek!”

„Nem tudom, de ha Te hamarabb értesülsz róla, megteszed, hogy szólsz nekem is?”

„Úgy gondolom, hogy amikor itt lesz az ideje, akkor minden érintettet időben értesíteni fogunk.”

Egy ilyen határozott kijelentéssel mindenki észreveszi magát, és visszalép, így a Te frusztrációdat sem fogják tovább erősíteni a témával kapcsolatban.

Ülj le a pároddal, egy naptárral a kezedben!

Egy dátum kitűzéséhez (kevés kivételtől eltekintve) nincs szükség hónapokig tartó folyamatos egyeztetésre. Találjatok egy estét, hétvégét, amikor kettesben leültök, és átbeszéltek mindent, majd megegyeztek egy dátumban. Ez a döntés kölcsönös kell legyen, amellyel utána együtt kell mindkettőtöknek élni. Már eleve úgy ülj le a pároddal, hogy itt és most meg kell állapodnotok egy konkrét időpontban. Ha a párod még ekkor is más, előre nem megjósolható dolgokra hivatkozik (pl. egy új állás lehetőség és hasonlók), akkor sem szabad engedned. Ha partnered pénzügyi okokra hivatkozik, akkor ajánld fel, hogy módosítsatok az esküvői elképzeléseiteken. Nincs szükség nagy násznépre és felhajtásra ahhoz, hogy összekössétek az életeteket. De javasolhatsz egy tágabb időperiódust, amely még mindkettőtöknek elfogadható, így gyűjteni is több időtök marad.

Szükséged lesz egy jegyzetfüzetre is (laptopra, telefonra)

Ha a párod egy egész sor indokot sorol fel, amiért még szerinte várnotok kellene, akkor kapj elő egy jegyzetfüzetet, és írd fel mindegyiket. Készíthettek egy ütemtervet, amelybe beírjátok az egyes célok megvalósulásának tervezett határidejét, és hogy legközelebb mikor tudjátok majd elővenni újra az esküvő kitűzésének témáját. Ha esetleg a párod nehezményezi a listaírást, akkor csak nyugodtan magyarázd el neki, hogy számodra így könnyebben áttekinthető, és szeretnél jól felkészülni a nagy napotokra.

Ez is érdekelhet! - Hogyan ne ragadj be egy komolytalan kapcsolatba?

Ha Te csak próbálkozol, és próbálkozol, de nem juttok dűlőre…

Hiába az eljegyzés, de a párod egyszerűen kihátrál újra és újra, képtelenség vele megállapodni egy fix dátumban? Ebben a helyzetben át kell gondolnod, hogy van-e értelme az eljegyzésnek, és akár a közös életeteknek. Hiszen a sok évnyi hiábavaló várakozástól egyre ingerültebb és frusztráltabb leszel, míg végül az egész kapcsolatotok megromlik. A bizalmad is meg fog rendülni a párodban, ha ennyire nem tartja be az ígéretét. Ha viszont megbékélsz a gondolattal, hogy házasság nélkül is mellette szeretnéd leélni az életed, az teljesen rendben van, de akkor az eljegyzésnek nincs semmi értelme, csak egy kellemetlen hitegetés a partnered részéről, amit nem érdemelsz meg.