Omlós almás pite
2025-02-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 30 szelethez

A tésztához:

-50 dkg liszt

-1 csomag sütőpor

-15 dkg porcukor

-1 csomag vaníliás cukor

-15 dkg zsír

-2 tojássárga

-2 ek. tejföl

A töltelékhez:

-2,5 kg savanykás alma

-5 dkg vaj

-1 ek. fahéj

-1 csomag vaníliás cukor

-10 dkg cukor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összeforgatjuk a sütőporral, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a zsírt, a tojássárgákat és a tejfölt is, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára.

A töltelékhez az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Ha levet enged, azt kinyomkodjuk. A vajat felmelegítjük és az almát ráöntjük. Megszórjuk a fahéjjal, a vaníliás cukorral és a cukorral, majd megpároljuk. Ezután hagyjuk kihűlni.

A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, egy tepsit pedig kikenünk vajjal és megszórunk liszttel. Az egyik tésztadarabot az előkészített tepsi méretére nyújtjuk és a tepsibe fektetjük. Erre simítjuk a kihűlt almás tölteléket, majd a másik lapot is kinyújtjuk és az almára fektetjük.

A süteményt az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 30 percet sütjük. Amikor kész, kivesszük és még melegen megszórjuk a porcukorral. Szeletelve tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: 2,5 óra múlva