Omlós almás pite
Hozzávalók kb. 30 szelethez
A tésztához:
-50 dkg liszt
-1 csomag sütőpor
-15 dkg porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
-15 dkg zsír
-2 tojássárga
-2 ek. tejföl
A töltelékhez:
-2,5 kg savanykás alma
-5 dkg vaj
-1 ek. fahéj
-1 csomag vaníliás cukor
-10 dkg cukor
Elkészítés:
A tésztához a lisztet összeforgatjuk a sütőporral, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a zsírt, a tojássárgákat és a tejfölt is, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára.
A töltelékhez az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Ha levet enged, azt kinyomkodjuk. A vajat felmelegítjük és az almát ráöntjük. Megszórjuk a fahéjjal, a vaníliás cukorral és a cukorral, majd megpároljuk. Ezután hagyjuk kihűlni.
A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, egy tepsit pedig kikenünk vajjal és megszórunk liszttel. Az egyik tésztadarabot az előkészített tepsi méretére nyújtjuk és a tepsibe fektetjük. Erre simítjuk a kihűlt almás tölteléket, majd a másik lapot is kinyújtjuk és az almára fektetjük.
A süteményt az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 30 percet sütjük. Amikor kész, kivesszük és még melegen megszórjuk a porcukorral. Szeletelve tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: 2,5 óra múlva