Okosabb az, akinek több barátja van?
2017-01-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e? Tudósok szerint van alapja! Egy kutatás szerint annak, akinek több barátja van, nagyobb a szürkeállománya. Méghozzá azokon az agyterületeken, melyek az emlékezetért, az érzelmi válaszokért és a társas interakcióért felelősek.

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az online közösségi oldalak használata is változásokat okozhat az agyműködésben, bár az egyelőre még nem tisztázott, hogy attól okosodik-e valaki, hogy barátokat gyűjt, vagy épp azért van több kapcsolata, mert már eleve nagyobb az agykapacitása.

Érdekes kérdés, hogy vajon ezek az agyterületek módosulnak-e az online közösségi tevékenység hatására. A kutatók MRI vizsgálatokkal tesztelték 125 egyetemista agyműködését, akik közül mindannyian aktív Facebook felhasználók voltak. Így állapították meg a kapcsolatot a több Facebook barát és a szürkeállomány mérete között. Az egyik vizsgált terület, az amygdala szürkeállományának mérete összefügg a való világban létező barátok számával is, míg a másik három vizsgált agyterület mérete csak az online barátok számával áll kapcsolatban. A résztvevő tanulóknak átlagosan 300 Facebook ismerőse volt, néhányan viszont több mint ezer kapcsolattal rendelkeztek.

Van még egy érvünk arra, hogy miért érdemes nyitottnak lenned és sok embert megismerned: egy tanulmány szerint ugyanis azoknak, akiknek sok barátja van, az agyuk nemcsak nagyobb, hanem gyorsabban is kapcsol! Sőt, annál jobban teljesít, minél barátságosabb valaki. A felmérés szerint egy átlagember egy hónapban körülbelül húsz emberrel tartja a kapcsolatot, de van olyan is, aki negyvennel. Az utóbbi alanyoknál az agynak kb. fél tucat része szuperebbül működött, mint másoknál. Ez azért lehetséges, mert ha valakinek sok az ismerőse, akkor igyekeznie kell, hogy lépést tartson velük minden téren, sok információt hall és befogadóbb az újdonságokra.

Szerinted is itt az ideje néhány új haverral találkoznod?