Nyári diótorta sült őszibarackkal
2024-08-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 8 szelethez

A tésztához:

-20 dkg dióbél

-20 dkg vaj

-10 dkg porcukor

-8 tojássárgája

-15 dkg liszt

-1 tk. só

-2 tk. sütőpor

-1 dl tej

-pár csepp citromlé

-1 csomag vaníliás cukor

-2 tojásfehérje

A sült barackhoz:

-4 szép őszibarack

-20 dkg porcukor

A krémhez:

-2,5 dl habtejszín

-1,5 ek. porcukor

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra felmelegítjük. 20 cm-es, kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A diót durvára törjük.

A vajat simára keverjük a porcukor felével, és egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ezután elkeverjük a liszttel, a sóval és a sütőporral. Lassan hozzáadjuk a tejet, a citromlevet és vaníliás cukrot. A tésztát két részre osztjuk, az egyiket a formába simítjuk és félretesszük.

A tojásfehérjét a porcukor másik felével kemény habbá verjük, a cukrot kanalanként adagoljuk hozzá. A felét a formában lévő tésztára kenjük (vékony réteg lesz), megszórjuk a fele dióval, a sütőben 20-30 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor a másik tésztarésszel ugyanígy járunk el. (Persze, ha van 2 egyforma tortaformánk, süthetjük párhuzamosan is.)

Amíg hűl a tészta, a barackokat megmossuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk, és megforgatjuk a cukorban. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a cukrozott barackszeleteket és a sütőben 15-20 percig sütjük, amíg karamellizálódni kezdenek.

Közben a tejszínt a porcukorral és csipet sóval kemény habbá verjük és lehűtjük. Az egyik tészta diós felére óvatosan rákenjük a habot, ráfektetjük a másik tésztát. A tetején elrendezzük a barackokat. Azonnal tálaljuk, hogy a barackok frissek maradjanak.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva