Nyári diótorta sült őszibarackkal
Hozzávalók kb. 8 szelethez
A tésztához:
-20 dkg dióbél
-20 dkg vaj
-10 dkg porcukor
-8 tojássárgája
-15 dkg liszt
-1 tk. só
-2 tk. sütőpor
-1 dl tej
-pár csepp citromlé
-1 csomag vaníliás cukor
-2 tojásfehérje
A sült barackhoz:
-4 szép őszibarack
-20 dkg porcukor
A krémhez:
-2,5 dl habtejszín
-1,5 ek. porcukor
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra felmelegítjük. 20 cm-es, kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A diót durvára törjük.
A vajat simára keverjük a porcukor felével, és egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ezután elkeverjük a liszttel, a sóval és a sütőporral. Lassan hozzáadjuk a tejet, a citromlevet és vaníliás cukrot. A tésztát két részre osztjuk, az egyiket a formába simítjuk és félretesszük.
A tojásfehérjét a porcukor másik felével kemény habbá verjük, a cukrot kanalanként adagoljuk hozzá. A felét a formában lévő tésztára kenjük (vékony réteg lesz), megszórjuk a fele dióval, a sütőben 20-30 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor a másik tésztarésszel ugyanígy járunk el. (Persze, ha van 2 egyforma tortaformánk, süthetjük párhuzamosan is.)
Amíg hűl a tészta, a barackokat megmossuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk, és megforgatjuk a cukorban. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a cukrozott barackszeleteket és a sütőben 15-20 percig sütjük, amíg karamellizálódni kezdenek.
Közben a tejszínt a porcukorral és csipet sóval kemény habbá verjük és lehűtjük. Az egyik tészta diós felére óvatosan rákenjük a habot, ráfektetjük a másik tésztát. A tetején elrendezzük a barackokat. Azonnal tálaljuk, hogy a barackok frissek maradjanak.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva