Nem mindegy miből készül a bútor – különbségek a fafajták között
2023-07-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ha otthonunk berendezésére kerül sor, a bútor kiválasztás sosem egyszerű dolog, hiszen több szempontnak is meg kell feleljenek. Nem elég, ha valami csak szép, ugyan az is fontos, hogy beleilljen a miliőbe, de tartósnak és biztonságosnak is kell lennie.

Ha fából készült bútorokat választunk, nem nagyon lőhetünk mellé, mivel a legtöbb esetben megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Nem mindegy azonban, hogy milyen fából készült az adott bútor, mivel mindegyik típus más és más tulajdonságokkal rendelkezik.

Nemcsak méltó díszei lehetnek otthonának, de hasznos bútorai is. Cikkünkben bemutatjuk a különböző fafajták közötti különbséget, hogy könnyebb legyen a választás.

A fa remek választás, na de milyen legyen?

A fabútorok készítéséhez használt fafajták között nagy eltérések lehetnek. A fafajta kiválasztása jelentősen befolyásolja a bútor minőségét, tartósságát, stílusát és sokszor akár még az árát is. Éppen ezért fontos megérteni, hogy milyen különbségek lehetnek közöttük.

Dió

A diófa egy nagyon drága és értékes fafajta, amelyet sötét színe és intenzív textúrája miatt sokan választanak. Rendkívül kemény, tartós, és idővel csak még szebbé válik.

Az alapanyag magas ára és a megmunkálásának bonyolultsága miatt, a diófából készült bútoroknak az ára is magasabb, de ha megengedhetjük magunknak, akkor mindenképp jó választásnak bizonyul.

Tölgy

A tölgyfa erős és tartós fafajta, amelynek könnyen megismerhető markáns erezete van. Tartóssága és szépsége miatt nagyon népszerű a fabútorok készítésénél. A tölgyfából készült bútorok ára általában magasabb, mint a fenyőé, de mivel könnyebb vele dolgozni, ezért alacsonyabb, mint a diófáé.

Fenyő

A fenyőfa egy puha fafajta, amely a természetes érzékiségével és szépségével varázsolja el az embereket. A fenyőfa bútorok előállításának alacsonyabb költségei vannak, mint a keményebb fafajtáknak (dió, tölgy), ugyanakkor minőségben ugyanolyan jó választás lehet.

Éger

Az égerfa egy közepesen kemény fafajta, amelynek világosabb színe van, mint a tölgyfának. Kiválóan alkalmas a bútorok készítésére, mert tartós és könnyen kezelhető. Az égerfa bútorok ára általában alacsonyabb, mint a diófáé és a tölgyfáé, de magasabb, mint a fenyőfáé.

Forrás