Natúrkozmetikumok és allergiás bőr – mire kell figyelni?
2021-02-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Pattanások és kipirosodás egy kozmetikai terméktől? Azt hiszem, ilyet sokan tapasztaltunk már. De vajon a bőrirritáció az érzékeny bőr vagy allergiás reakció következménye? A natúrkozmetikumok valóban gyengédebbek, mint a hagyományos kozmetikumok?

„Allergiás vagy? Akkor használj inkább natúrkozmetikumokat! ”Az allergiára hajlamos emberek ismerik ezt a tanácsot, mivel gyakran a kozmetikai termékek összetevőivel vannak problémáik. Ilyenkor az immunrendszer riadót fúj, és az allergia kiváltó okaira bőrpírral, duzzanattal és a legrosszabb esetben hólyagosodással reagál.

De vajon ilyen intoleranciával az érzékeny vagy allergiás bőrű embereknek inkább natúrkozmetikumokat kellene használniuk? És hogyan különböztethetjük meg az érzékeny és az allergiás bőrt?

HOGYAN KÜLÖNBÖZTETHETJÜK MEG AZ ÉRZÉKENY ÉS AZ ALLERGIÁS BŐRREAKCIÓKAT?

Bár az allergiás és az érzékeny bőr hasonló tüneteket mutat, az okok teljesen mások, és fontos megkülönböztetni őket.

Allergiás bőrreakciók esetén alapvető különbséget kell tenni a kontakt és a kozmetikai allergia között. A kontaktallergia pontosan ott jelentkezik, ahol egy anyag (vagy termék) érintkezik a bőrrel és mindez azonnal történik. A kozmetikai allergia csak órákkal vagy napokkal később jelentkezik a bőrrel való érintkezés után. Mindkét típusú allergia esetén az immunrendszer antitesteket fejleszt ki egy bizonyos anyag ellen, és allergiás reakcióval reagál. Ha allergiás reakcióra gyanakszol, tanácsos bőrgyógyászhoz vagy allergológushoz fordulnod az allergia okának tisztázása érdekében.

Az érzékeny bőrnek általában semmi köze nincs az immunrendszerhez, itt alapjaiban más a probléma.

Az egészséges bőr normálisan szabályozza a nedvesség egyensúlyát, harcol a szabad gyökök ellen, és megvédi a bőrt a baktériumoktól és szennyeződésektől. Érzékeny bőr esetén éppen ez a védőpajzs nem ép, tehát nem elegendő. Gyorsan reagál a külső hatásokra (például érintkezés, túl „forró” termékek vagy akár hőmérsékletkülönbségek révén), pirossá válik vagy megég.

Tipp érzékeny bőrre: minél kevesebb összetevőt tartalmaz, annál alkalmasabb a termék az érzékeny bőrre, mert a túl sok hatóanyag túlterheli a bőrt.

Egyébként, ha hagyományos kozmetikumokról natúrkozmetikumokra váltasz, a bőr az elején gyakran pattanásokkal vagy irritációval reagál. De ez teljesen normális, mert bőrünk a mesterséges védőpajzshoz szokott a hagyományos kozmetikumok révén, és először meg kell ismernie a természetes összetevőket. Ez akár egy hónapot is igénybe vehet.

 

NATÚRKOZMETIKUMOK ALLERGIÁS BŐRRE

A natúrkozmetikumokat általában nem tolerálja jobban az allergiás bőr.

A feltételezés, hogy a természetes összetevőket és a natúrkozmetikai termékeket jobban tolerálja az allergiás bőr, nem igaz. Minden attól függ, mire vagy allergiás.

Ha allergiás reakcióra gyanakszol, elkerülhetetlen, hogy beszélj egy bőrgyógyásszal. Csak ő képes azonosítani az összetevők allergiás reakcióját, függetlenül attól, hogy az összetevők natúrkozmetikumokból vagy hagyományos kozmetikumokból származnak-e.

Amikor allergiásként tanúsított natúrkozmetikumokat kell használnod:

Sok allergiás beteg intenzíven reagál az illatanyagokra, a kémiai UV-szűrőkre vagy a tartósítószerekre. Ha valaki pontosan ezekre a hatóanyagokra allergiás, tanácsos tanúsított natúrkozmetikumokhoz folyamodnia, mivel ezek nem tartalmazzák ezeket az hatóanyagokat. Ha nem rendelkezik tanúsítvánnyal egy termék, akkor mindenképpen alaposan szemügyre kell venned az összetevők listáját.

 

AZ ÉRETTEBB BŐR ÁPOLÁSA

A natúrkozmetikumok használata több okból is ésszerű és érthető, például azért, mert el akarod kerülni a vegyi összetevőket, vagy hozzá akarsz járulni a környezetterhelés csökkentéséhez vagy az állatkísérletek visszaszorításához. A natúrkozmetikai termékek főként természetes eredetű összetevőkből állnak.

És pontosan ezek az összetevők lehetnek erősen allergének – például a vanília, fahéj, levendula vagy a teafaolaj. Jellemző hatóanyagok az olajok, zsírok és viaszok is, például a shea vaj, a mandulaolaj vagy a méhviasz. Gyakran illóolajokkal tartósítják a termékeket és növényi anyagokkal, például nikkellel vagy hennával színezik. A bőrünk azonban allergiásan reagálhat rá, vagy kiegyensúlyozatlanná válhat. Ha thát allergiás vagy pontosan ezekre a természetes összetevőkre, akkor ajánlott kiváló minőségű, hagyományos kozmetikumokat választanod.

SOS tipp: Használj bőrazonos krémeket

Következtetés: nincsenek olyan összetevők, amelyek teljesen ártalmatlanok lennének az egyén számára. A bármilyen típusú allergiás reakciók kizárása érdekében a bőrt olyan aktív összetevőkkel ápoljuk, amelyeket ismer, sajátnak tekint, és ezért nem kell reagálnia rájuk. Ilyenek például a speciális hialuronsavak vagy a bőrrel azonos zsírok.

Forrás: Activebeauty