Narancsos-aperolos szelet
2025-01-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 15 szelethez

A tésztához:

-20 dkg zabkeksz

-8 dkg vaj

A krémhez:

-50 dkg túró

-2 tojássárgája

-2 ek. tejföl

-10 dkg cukor

-1 citrom reszelt héja

A habhoz:

-2 tojásfehérje

-10 dkg porcukor

A lekvárhoz:

-4 narancs

-10 dkg cukor

-1 dl aperol (vagy narancslikőr)

Elkészítés:

A kekszet apróra daráljuk vagy összetörjük. A vajat megolvasztjuk, összedolgozzuk a keksszel, és egy kb. 25x25 cm-es forma aljára nyomkodjuk.

A lekvárhoz a narancsot alaposan megmossuk, héjastól felkockázzuk, és a cukorral, az aperollal sűrűre főzzük, kb. 30-40 perc alatt. Ha elkészült a felét a kekszalapra kenjük.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A túrókrémhez a túrót simára keverjük a tojássárgájával, a tejföllel, a cukorral, a citromhéjjal, és a kekszalapra kenjük. Sütőben 30 percig sütjük.

Ezt követően kivesszük a sütőből, rákenjük a maradék lekvárt. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, és kis halmokat nyomunk belőle a sütemény tetejére. További 10-15 percig sütjük, hogy a tojáshab is megsüljön. Hagyjuk teljesen kihűlni, ezt követően szeleteljük. Tálalásnál extra aperolt is csöpögtethetünk rá.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva