Narancsos-aperolos szelet
Hozzávalók kb. 15 szelethez
A tésztához:
-20 dkg zabkeksz
-8 dkg vaj
A krémhez:
-50 dkg túró
-2 tojássárgája
-2 ek. tejföl
-10 dkg cukor
-1 citrom reszelt héja
A habhoz:
-2 tojásfehérje
-10 dkg porcukor
A lekvárhoz:
-4 narancs
-10 dkg cukor
-1 dl aperol (vagy narancslikőr)
Elkészítés:
A kekszet apróra daráljuk vagy összetörjük. A vajat megolvasztjuk, összedolgozzuk a keksszel, és egy kb. 25x25 cm-es forma aljára nyomkodjuk.
A lekvárhoz a narancsot alaposan megmossuk, héjastól felkockázzuk, és a cukorral, az aperollal sűrűre főzzük, kb. 30-40 perc alatt. Ha elkészült a felét a kekszalapra kenjük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A túrókrémhez a túrót simára keverjük a tojássárgájával, a tejföllel, a cukorral, a citromhéjjal, és a kekszalapra kenjük. Sütőben 30 percig sütjük.
Ezt követően kivesszük a sütőből, rákenjük a maradék lekvárt. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, és kis halmokat nyomunk belőle a sütemény tetejére. További 10-15 percig sütjük, hogy a tojáshab is megsüljön. Hagyjuk teljesen kihűlni, ezt követően szeleteljük. Tálalásnál extra aperolt is csöpögtethetünk rá.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva