Mitől marad fehér a fogad?
2023-04-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ha rajongsz a kávéért, valószínűleg szembesültél már azzal, hogy kedvenc italod bizony nyomot hagy a fogaidon. Bár a kávé teljes elhagyása lehet a legegyszerűbb módja annak, hogy megszabadulj ezektől a bosszantó foltoktól, nyilván nem szeretnél lemondani erről a napi szintű kis kényeztetésről. Van azonban néhány dolog, amit megtehetsz a fehérebb fogak érdekében!

1. Kávézás után azonnal moss fogat és használj fogselymet

A fogzománc (a fogak külső, kemény felülete) tele van mikroszkopikus sérülésekkel és repedésekkel. Ha naponta kávét iszol, a sötét pigmentek fokozatosan megtelepednek a fogak felszínén, és foltokat okoznak. Az azonnali fogmosás és fogselyem használata a legegyszerűbb módja annak, hogy a kávéfoltok ne telepedjenek meg tartósan ezekben a résekben. Tehát, ha teheted, minden csésze után gyorsan tisztítsd meg a fogaidat, vagy legalább öblítsd át a szádat vízzel. Ez eltávolítja a kávémaradék egy részét a fogaid felszínéről.

2. Próbáld ki a szívószálat

Tudjuk, hogy szokatlannak tűnhet az ötlet, hogy szívószállal igyál forró kávét, de valóban segít! Ha szívószálon keresztül iszol, lehetővé teszed, hogy a kávé megkerülje a fogaid külső felületét. Ez nem csodaszer, mivel ivás közben valószínűleg jut a kávéból a fogaid felszínére is, de még így is kevesebb, mint szívószál nélkül.

3. Gyorsan idd meg a kávét

A kávérajongók szeretik hosszan, békében élvezni a reggeli csészét, vagy napközben is hosszan kortyolgatni a barna italt. Ez azonban valószínűleg a legrosszabb dolog, amit tehetsz a fehér fogak ellen.

Ne feledd: minél kevesebb ideig érintkezik a kávé a fogaiddal, annál jobb.

Próbáld meg tehát minél hamarabb meginni az italodat, és utána azonnal öblítsd ki a szádat vagy moss fogat.

4. Kérj professzionális fogfehérítést

Az egyik leggyakoribb kozmetikai fogászati eljárás a rendelőben történő fogfehérítés, amely sokkal hatékonyabb és tartósabb, mint az otthoni módszerek. Az eljárás egyszerű: a szakember peroxidos gélt használ a fogak felszínén, és fénnyel vagy lézerrel fokozza a fehérítési folyamatot. Ez az eljárás nagyon hatékonyan veszi fel a harcot még a legmakacsabb kávéfoltokkal is.

5. Keresd fel félévente a fogorvost

Nem könnyű fenntartani a szép mosolyt egészséges fogak nélkül. A szakemberek egyetértenek abban, hogy évente legalább kétszer fel kell keresnünk fogorvosunkat, így megelőzhetjük a fogszuvasodást és az ínygyulladást (mindkettő sárgulást okozhat a fogaknál).