Mitől jelennek meg az ősz hajszálak?
2022-10-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Előbb vagy utóbb mindenki fején megjelennek ősz hajszálak. Míg egyesek már a húszas éveikben szembesülnek ezzel, addig mások csak az ötödik x után fedeznek fel egyet-egyet a tükörben. Ez a férfiakra és a nőkre egyaránt igaz. Az ősz hajszálak megjelenése hátterében számos ok állhat. Ezeket vesszük most sorra.

Miért lesz ősz a haj?

Minden hajszál keratinizált sejtekből áll, és egy hajgyökérből nő ki. Utóbbiaknál erek, faggyúmirigyek és sejtek találhatók, melyek a melanin nevű pigmentet termelik. A melanin felel a bőr, a szem és a haj színéért. Korunk előrehaladtával azonban csökken annak termelése. Ennek fő oka, hogy ehhez a folyamathoz egy tirozin nevű aminosavra van szükség. Ha ebből csak csekély mennyiség áll rendelkezésre, akkor kevesebb pigment termelődik. Idővel aztán teljesen eltűnik, aminek hatására már nem termelődik melanin. A kialakult üres helyeken apró sejtnedvüregek (vakuólumok) keletkeznek, melyek következtében fehér hajszálak nőnek.

Az ősz hajszál egyébként egy optikai illúzió, csupán a fehér és a pigmentált hajszálak tűnnek ősznek egymás mellett. Sötét haj esetén ezek a hajszálak sokkal inkább ezüstösek, míg szőke vagy vöröses hajszínnél inkább csak kifakul a hajszín.

További okok

Az ősz hajszálak megjelenésének időpontját a génjeink határozzák meg, de az idő előtti őszülésnél központi szerepe van az egészségtelen életmódnak, illetve az alábbi tényezőknek is:

- Krónikus stressz

- Egészségtelen táplálkozás

- Túlzott alkoholfogyasztás

- Dohányzás

- Gyógyszerek

- Kemoterápia

- Betegség

- Poszttraumás stressz zavar

- Tápanyaghiány (B12-vitamin vagy folsav)

- Hormonháztartást érintő betegségek (például pajzsmirigy problémák vagy autoimmun betegségek)

Amennyiben a haj valamilyen betegség, egészségtelen étkezés vagy poszttraumás stressz zavar hatására kezd el őszülni, egy idő után a hajszálaink ismét az eredeti színben nőnek vissza. Az étkezést tekintve figyelj oda, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket fogyassz, illetve a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok beviteléről se feledkezz meg!

Amennyiben stressz okozza a korai őszülést, akkor már nehezebb dolgod van. Ha a szervezetben felgyülemlenek a stresszhormon bomlástermékei, akkor ez vezethet hormonális hajhulláshoz. A sötét hajszálak a fehérekhez képest sokkal lazábban rögzülnek a hajgyökerekhez, így azok előbb kihullanak, ezáltal több fehér hajszál marad a fejen.