Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?
2022-04-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A téli álomból egyből a tavaszi fáradtságba: hétágra süt a nap, egyre jobb idő van odakint, te viszont – ha tehetnéd – ki sem szállnál az ágyból.

Hogy ez miért van így, arra még a tudomány se tudott pontos választ adni. Szerencsére tehetünk egy-két dolgot azért, hogy ne kimerülten és rosszkedvűen, hanem energiával telve kezdhessük meg az új évszakot. Íme öt hatásos és egyszerű tipp tavaszi fáradtság ellen.

 

Tavaszi fáradtság – Okok és magyarázatok

Mi tesz minket tavasszal olyan erőtlenné és leverté? A szakember szerint különböző faktorok kombinációja áll a jelenség mögött:

Hormonális változás: Télen a szervezetünkben több melatonin alváshormon termelődik. Ezzel szemben a szerotonin hormon az, ami az elégedettségért, kiegyensúlyozottságért és jó hangulatért felelős. Mindkét hormon szintjét a nappali fény mennyisége szabályozza. Tél végére feléljük a szerotonin-tartalékainkat, míg melatoninból még mindig aránylag sok termelődik a szervezetünkben. Tavasszal a szerotoninszint emelkedésével elkezd valamivel kevesebb melatonin képződni. Ez az átállás azonban megterheli a szervezetünket, és némi időre van szüksége ahhoz, hogy megszokja az új állapotot.

Kiadós étkezések: Ünnepi ebéd itt, néhány szem keksz ott – az emésztésünknek ebben az időszakban is meglehetősen sokat kell dolgoznia. Fáradtságot okozhat, ha a szervezetünknek az emésztésre kell fordítania az erőforrásait. S mivel ilyenkor általában még kevesebb gyümölcs és zöldség is kerül a tányérunkra, vitaminból és ásványi anyagból is kevesebb jut neki a kelleténél.

Időjárásváltozás: Az egyre melegedő időben kitágulnak az erek, aminek következtében csökken a vérnyomás. Ez az átállás is fárasztó lehet a szervezet számára.

Tippek tavaszi fáradtság ellen:

1. Váltózuhany lelassult vérkeringés ellen

Lendületbe hozhatjuk a vérkeringésünket azzal, ha zuhanyzás közben váltakozva engedjük magunkra a hideg és a meleg vizet. Profitipp: A zuhanyzást hideg vízzel fejezd be! A szaunázás is felpörgeti a vérkeringést. És a masszázsok is élénkítő és regeneráló hatásúak.

2. Kicsi, egészséges étkezések

Több kis étkezés a nap során szétosztva – a legjobb, ha sok gyümölcsből és zöldségből, valamint hüvelyes zöldségből és teljes kiőrlésű termékekből nyerjük a szükséges energiát. A böjtölés is segít a tavaszi megtisztulásban. Ez sokak számára nem szigorú diétázásról és fogyásról, csupán a közérzetjavításról szól.

3. Sokat folyadék

A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása is rendkívül fontos. A tiszta víz mellett a teák (például a csalán, a borsmenta, rozmaring vagy a zöld) is segíthetnek leküzdeni a tavaszi fáradtságot. A lékúrák kiválóan alkalmasak a szervezet tél utáni méregtelenítésére.

 

4. Ki a szabadba!

A fény és a mozgás a legjobb terápia tavaszi fáradtság ellen. Tehát: indulás kifelé! A sportot egyszerűen integrálhatjuk a mindennapjainkba – ha szép időben gyalogosan vagy biciklivel kelünk útra. Egy kevés mozgás kora reggel – jó zenével kiegészítve – sok-sok energiát ad a napkezdéshez, amely lendület a nap további részében is megmaradhat.

5. Alvás-ébrenlét ritmus optimalizálása

Próbáld meg a nappali ritmusodat a nappal-éjszaka ciklushoz igazítani, és napközben annyi természetes fényt magadba szívni, amennyit csak tudsz. A napfény erősíti az immunrendszert, és segít a szervezetnek gyorsan hozzászokni a meleg évszakhoz. Ha nagyon energiátlan vagy, aludj egy kicsit délután – viszont 20 percnél semmiképp se többet, különben a szervezeted újra elkezd több melatonint termelni! Ha a délutáni szundi előtt iszol egy koffeintartalmú italt, akkor ügyesen ki tudod cselezni a déli holtpontot.

Forrás: Activebeauty