Mit kell tudni az ízületi gyulladásról?
2023-04-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az ízületi gyulladás a mozgó csontkapcsolatainknál jelentkezhet, tehát a csuklóban, térdben, bokában, könyökben, csigolyáknál, deréktájon stb. Ilyenkor fájó érzés, idegbecsípődés, bepirosodás, bedagadás és mozgásképtelenség vagy nehézség figyelhető meg. Okai rendkívül szerteágazóak, ezért kezelése és megelőzése is többféle lehet. A problémával alapvetően reumatológusok foglalkoznak.

Az ízületi gyulladás tünetei és okai

Általános tüneteiről már írtunk fentebb; vörösség, duzzadtság, melegség, fájdalom, mozgási nehézségek, de akár hőemelkedés és láz is kísérheti. Az ízület felépítésében két vagy több csont vesz részt, melyek végén porc található. A csontokat az ízületi szalagok rögzítik, és az egészet ízületi tok veszi körül, melynek belsejében ízületi nedv található. Ízületi gyulladás esetén a tok belső hártyája begyullad, a folyadékban pedig felszaporodnak a baktériumok. A nedv mennyisége is megnő, így feszülő érzés, fájdalom jelentkezik.

A gyulladást okozhatja egész szervezetet érintő probléma: fertőzéses megbetegedés, autoimmun betegség jelentkezése, hormonális probléma.

Illetve kiválthatja helyi ok is, pl: sportsérülés, megterhelés, rándulás és ficam, köszvény, bakteriális fertőzés (pl.csonthártya gyulladás) és sajnos lelki okok is.

A köszvény is a kiváltó betegségek között van, ilyenkor húgysavkristályok csapódnak ki az ízületben, és ez nagyon fájdalmas. Fontos, hogy azonnal forduljunk vele orvoshoz, és érdemes változtatni az étrenden is.

A betegség diagnózisa

Az ízületi gyulladás viszonylag egyértelmű tünetekkel bír, mégis széles spektrumú vizsgálódás szükséges: kikérdezni a beteget, a vér gyulladásos faktorait ellenőrizni, és képalkotó eljárásokat (pl. RTG) alkalmazni. Ha szükséges, a gyulladt folyadékból mintát is vesznek, és bevizsgálják.

Az ízületi gyulladás fajtái

A sérülésekből, sportból adódó gyulladások mellett három fajtáját különböztetjük meg az ízületi gyulladásnak. Ezek a porckopás eredetű (ízületi kopás, porcvégek sérülése), a rheumatoid arthritis (sok ízületet érintő betegség) és végül az akut gyulladás.

Porckopásos ízületi gyulladásnál az ízületeket borító porc nemcsak természetes módon kopik, de valamilyen oknál fogva be is gyullad. Ez lehet túlterhelés, sérülés, vagy egyéb góc betegség miatt, pl. fog, mandula, vírusfertőzés.

A reumatoid artritisz egy autoimmun eredetű gyulladásos megbetegedés, mely a leggyakoribb fajtája a fentieknek. Sajnos, hiába az ízületekben jön ki leginkább, valójában a szervezet számos részét érinti, szövődményekkel jár, és kezelése évekig is eltart, de teljes gyógyulás így sem érhető el. Reumatológus mellett akár immunológus segítségére is szükség lehet.

Az akut típus hirtelen jelentkezik, hat héten belüliek a fennálló tünetek. Tehát okai így is sokfélék lehetnek.

Étrenddel az ízületi gyulladás ellen

Az ízületi gyulladás során jelentkező fájdalmat és a testben kialakult gyulladásos reakciókat nemcsak a gyógyszeres kezelés befolyásolja, hanem étrendünk is. Nézzük is, mi az, amivel segítünk, és mi az, ami csak ront a helyzeten.

Mit együnk?

Zöld leveles zöldségek

A leveles zöldek számtalan jó tulajdonsággal rendelkeznek, a bennük lévő antioxidánsok, klorofil és különféle fitokemikáliák miatt pedig nagy segítséget nyújtanak nem csak az immunrendszer erősítésében és a szervezet fertőzések elleni harcában, hanem a különféle gyulladásos reakciók enyhítésében is. A spenót például fantasztikus forrása a növényi alapú Omega-3 zsíroknak, ahogy a folsavnak és a K-vitaminnak is, rosttartalma miatt pedig könnyen emészthető. Hasonlóan jótékony hatású a kelkáposzta, a mángold, római saláta, a fodros kel és a bordáskel is.

Omega-3 források

Az Omega-3 zsírsavak számos területen támogatják egészségünket, az ízületi gyulladással rendelkezőknek pedig különösen nagy segítséget nyújtanak, mivel gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően csillapítják az ízületi fájdalmakat, az izommerevséget és még a betegségre bevett gyógyszerek hatékonyságát is serkentik. Omega-3 zsírsavakat találhatunk a különféle olajos halakban, például a szardíniában, a makrélában, a tonhalban vagy a lazacban, de kereshetjük őket az olajos magvak és a diófélék között is.

Fokhagyma

A fokhagyma nem csak antioxidáns-tartalma miatt, de a benne található diallil diszulfidnak nevezett hatóanyagnak köszönhetően is jó választás, ha ízület-barát étrendbe szeretnénk fogni. Sőt, a fokhagymát nem csak elfogyasztva, de helyileg alkalmazva is használhatjuk a fájdalom enyhítésére. Zúzzunk össze egy megtisztított fokhagymagerezdet, melegítsük fel egy kanál olívaolajban, és kenjük be vele a megfáradt ízületek helyét.

És mit NE együnk?

Finomított szénhidrátok

A finomított szénhidrátok fokozzák a gyulladást stimuláló anyagok termelődését, ezért ha ízületi fájdalmaktól szenvedünk, mindenképpen érdemes ezeket elkerülni. Már csak azért is, mert túlzott fogyasztásuk könnyedén hízáshoz és túlsúlyhoz vezethet, amely megint csak nem tesz jót ízületeinknek. Finomított szénhidráttal találkozhatunk a fehér kenyerekben, pékárukban, a chipsben és sok más rágcsálni valóban is.

Cukrok

A finomított cukor a túlsúly megjelenésében és az elhízásban játszott szerepén kívül felszabadít a szervezetben a citokineknek nevezett anyagokat, amelyek gyulladásos hírvivő elemek. Az egyértelműen cukros és édes ételeken kívül emiatt érdemes elkerülni az édesített italokat, üdítőket, kávét, teát, de nagyon fontos, hogy bevásárlás közben tanulmányozzuk az egyes élelmiszerek címkéjét is, mivel számos olyan étel tartalmaz ’rejtett’ cukrokat, amelyekre nem is gondolnánk.

Telített zsírokok

Telített zsírsavak találhatók minden állati eredetű hús- és tejtermékben, de a kókusz- vagy pálmaolajban is. Persze a zsírsavak különböző mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben, így például egy szál kolbász elfogyasztása nem ugyanaz, mint egy bögre sovány tejé. A telített zsírok mennyiségét szerencsére mindig feltüntetik az élelmiszerek csomagolásán, így könnyedén tájékozódhatunk róla. Fogyasztásuk azért nem ajánlott, mert az elhízáshoz való szerepük mellett már több tanulmány is igazolta zsírszöveti gyulladást előidéző hatásukat.