Mire jó a parmezán kérge?!
2024-04-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A parmezán borsos ára ellenére az egyik legkedveltebb sajt - nem is csoda, hiszen markáns, jellegzetes ízével remekül feldobhatók vele a legegyszerűbb ételek is.

Magas ára miatt szinte az utolsó morzsáig le szokszuk reszelni, viszont a szélén lévő kemény kéreg rendszerint a kukában végzi. Ez pedig nagy hiba, hiszen ugyanúgy ehető, csak meg kell találni a módját, hogy felhasználható legyen!

Mi is ez a kéreg?

A parmezán sajt héja a sajtkészítési folyamat természetes része. Nem tartalmaz sem viaszt vagy egyéb mesterséges anyagot.

Ez csupán a sajt széle, amely idővel kiszárad és megkeményedik.

Bár a kéreg technikailag ehető, megkeményedett textúrája azonban megnehezíti a szeletelését vagy a reszelését. Emiatt sokan nem használják fel, pedig a sajt jellegzetes íze könnyen kinyerhető!

Mit lehet tenni a parmezán héjával?

A parmezán kérge kiválóan kiegészíti azokat az ételeket, amelyek alacsony lángon, lassan főnek, mivel ezekben rendszerint van némi felesleges folyadék, hogy a kérget beletegyük. A héj lassan magába szívja a nedvességet, így az rugalmasabbá válik, ám nem esik szét. Tálalás előtt így egyszerűen eltávolíthatod, mint pl. a babérlevelet.

Hogy mi mindenhez használhatod fel?

Levesek és alaplevek: dobj egy darab héjat egy adag alaplébe vagy egy fazék levesbe

Bab: add hozzá egy babhoz vagy rizottóhoz

Szószok: remek kiegészítője lehet különböző tésztaszószoknak