Mire figyelj, ha progeszteron krémet veszel?
2019-05-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs A civilizációs betegségnek is számító ösztrogéndominancia miatt napjainkban már egyre népszerűbbek a természetes progeszteron krémek. Nem csoda, hiszen megannyi kellemetlen és komoly nőgyógyászati állapot (pl. endometriózis, mióma, PCOS, IR, meddőség) melegágya lehet az ösztrongén túlsúly. Mivel a progeszteronpótlást célzó krémek minőségben időnként hagynak kívánnivalót, ezért az alábbi cikkben Dr. Bíró Szabolcs - vegyészmérnök, az ásványolaj- és petrolkémia doktora - arra mutat rá, hogy tudatos vásárlóként milyen szempontokat érdemes figyelembe venned egy termék megvásárlása előtt!

krem

Mindenképpen olvasd el az összetevők listáját! Ez elkerülhetetlen ha tudatosan szeretnél dönteni. Ne dőlj be annak, hogy ki milyen hangzatos dolgot mond a termékéről, hiszen egyedül a te felelősséged, hogy mit választasz és kensz magadra!

Szakmai szemmel nézve Dr. Bíró összegyűjtötte, hogy melyek azok a komponensek, amelyeket érdemes elkerülni (vagy éppen választani), és miért?

Mielőtt nekiugrunk az összetevők elemzésének néhány szempont, amelyeket érdemes tudnod:

1. Jó tudni, hogy ki a gyártó, hiszen a gyártó szerzi be egy adott terméknek az engedélyét, és ő vonható felelősségre a hatóságok által, ha bármi gond van a termékkel. A forgalmazó sokszor nem azonos a gyártóval! Vagy ha mégis ez a termék címkéjén is fel van tüntetve: „Forgalmazó és gyártó: …” A felelős cégnek / gyártónak mindenképpen ott kell lennie a címkén. Másképpen a terméknek vélhetően nincs hatósági engedélye vagyis feketén forgalmazott. A piacon lévő termékek egy része sajnos ebbe a kategóriába tartozik.

2. Egy hatóságilag jóváhagyott címkén az összetevők latin névvel kell szerepeljenek. Ha nem így van, gyanakodj!

3. A Magyarországon jogszerűen forgalmazható kozmetikumok EU-s engedéllyel kell rendelkezzenek. Jelen pillanatban a hivatalosan forgalmazott kozmetikumoknál a címkén nagy valószínűséggel nincs feltüntetve az a CPNP szám (EU által adott engedélyszám) amit a bejelentés után kapott. Bármilyen más engedélyre való hivatkozás (pl. OÉTI) mélyen megkérdőjelezhető.

4. Hazánkban a természetes progeszteron krémeknek nincs orvostechnikai eszköz minősítése.

Összességében tehát érdemes figyelned, mit kensz magadra. Ösztrogéndominanciás hátterű nőgyógyászati problémák esetén talán még nagyobb kockázatot jelenthetnek a kritikus összetevők, hiszen az egyensúlyát vesztett szervezet nehezebben birkózhat meg még több környezeti terheléssel.

krem

Ha progeszteron krémet választasz, akkor:

  • Az idegen környezeti / xenoösztrogéneket messzire kerüld.

  • A toxikus szennyezőket tartalmazó összetevőket szintén kerüld el.

  • Ha növényi ösztrogéneket tartalmaz a krém, akkor válassz másikat, kivéve ha már a menopauza állapotában vagy.

  • Amennyiben lehet preferáld a teljesen természetes összetevőket tartalmazó krémet. Napjainkban már mindent meg lehet oldani természetes anyagokkal, csak jellemzően nagyobb kihívás a gyártó részéről.


Az összetevőkről részletes leírást IDE kattintva találsz!

Forrás: Egeszsegbiro.hu