Milyen gyakran kell mosni a fürdőszobai kéztörülközőket?
2022-08-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Első pillantásra könnyűnek tűnhet igazolni, hogy a fürdőszobai kéztörlőket ritkán mosod. Elvégre általában távol vannak az ételektől vagy a szennyeződésektől, és általában tiszta dolgok, például az éppen megmosott arc vagy kéz megszárítására használják őket. Talán még azt is racionalizáltad, hogy “úgyis csak az én bacilusom”, ha a kéztörlődet nem osztod meg. De ha mélyebbre ásol, rájössz, hogy függetlenül attól, hogy hányan és milyen testrészekre használják, a kéztörlő minden bizonnyal a baktériumok táptalaja lehet – és ezt a tényt mindenképpen figyelembe kell venned a kéztörlő mosásának gyakoriságában.

Hogy világos legyen, ha a naponta néhányszor használt fürdőszobai kéztörlőn lévő baktériumok vagy gombák elszaporodásának lehetőségét próbálnád kiküszöbölni, akkor szinte minden nap ki kellene mosnod (vagy ki kellene cserélned). Jason Tetro mikrobiológus szerint azonban ez nem igazán szükséges, és valószínűleg nem is reális vagy fenntartható.

A törülközőkön elszaporodó mikrobák szintje alapján ésszerű cél, hogy hetente egyszer mossuk őket – mondja. “A törülközők mikrobiális szennyezettségét vizsgáló tanulmányok kimutatták, hogy a mikrobák százezres nagyságrendűre nőhetnek ebben az időtartamban” – mondja. “Ez elég lehet ahhoz, hogy visszakerüljön a bőrre, és akár szagot, akár esetleges fertőzést eredményezzen.”

Miért fontos, hogy hetente egyszer kimossuk a fürdőszobai kéztörlőket?

Még ha a kéztörlőd soha nem is érintkezik sminkkel, bőrápolási termékekkel, fogkrémmel vagy bármi mással a vízen kívül – mindezek gumiszerű felhalmozódást okozhatnak, és jelezhetik a mosás szükségességét -, akkor is olyan környezetben létezik, amely lehetővé teszi a háztartási baktériumok elszaporodását a felületén. “A baktériumoknak és gombáknak három dologra van szükségük a növekedéshez” – mondja Tetro. “Az egyik a páratartalom, amiből a fürdőszobában rengeteg van. A második a táplálék, ami bőrváladék és elhalt hámsejtek formájában érkezik, amelyek a törülközőre kerülnek, amikor a bőrünkhöz érintjük. A harmadik pedig a meleg, ami szintén gyakori egy fürdőszobában”.

Sok esetben a mikrobák felhalmozódása idővel dohos szagot kölcsönöz a kéztörlőnek, ami természetesen kellemetlen, bár egyébként nem túlságosan következetes. Bizonyos esetekben azonban a baktériumok elszaporodása patogén baktériumokat is tartalmazhat, vagyis olyanokat, amelyek fertőzést okozhatnak.

“Egy tanulmány a Staphylococcus aureus és annak antibiotikum-rezisztens változata, az MRSA terjedésének eszközeként azonosította a fürdőlepedőket” – mondja Tetro. Bár ezek a baktériumok a lakosság körülbelül egyharmadánál ártalmatlanul élnek a bőrön, ha a bőrbe jutnak (egy vágáson keresztül), nehezen kezelhető staphylococcusfertőzést okozhatnak. És minél többször használsz olyan kéztörlőt, amely potenciálisan hemzseg tőlük, annál valószínűbb, hogy ez megtörténik. Egy külön tanulmány megállapította, hogy az ilyen típusú fertőzésben szenvedő emberek közül azok, akik átadták azt más embereknek, 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel osztották meg egymással a törölközőt, ami Tetro szerint azért van, mert a törölköző megkönnyíti a terjedést.

Ha hetente egyszer kimosod a kéztörlőt, az csökkenti ezt a kockázatot. Ha azonban családtagok (és különösen gyerekek) vagy lakótársak között osztozol a kéztörülközőkön, akkor érdemes hetente kétszer mosni – mondja Melissa Homer, a MaidPro vezető takarítója, aki ugyanezt javasolja a párásabb éghajlaton élőknek, ahol a nedves kéztörlőnek hosszabb ideig tart megszáradni a két használat között. Ha viszont a kéztörlők egyszerűen csak egy olyan fürdőszobában lógnak, amelyet nem használnak gyakran, vagy amely nincs kitéve a zuhanyzás gőzölgésének, akkor csökkentheted a gyakoriságot havi egyre.

A legjobb módja a fürdőszobai kéztörlő mosásának

A gépi mosás a legbiztosabb megoldás a fürdőszobai kéztörlők megszabadítására a baktériumoktól. És hogy melyik mosógépet válasszuk? Ez valójában személyes preferencia kérdése. “A modern mosógépek és mosószerek fejlődésének köszönhetően már nem kell aggódnod amiatt, hogy a legforróbb fokozaton mosod a törölközőket, hogy teljesen tiszták legyenek” – mondja Homer. “Meleg vagy akár hideg vízzel is remek eredményt érhetsz el, ami idővel rengeteg energiát takarít meg, amit egyébként a víz felmelegítésére fordítanál.”

Egy másik módja a környezet kímélésének: A törülközőket a szokásos mosással együtt mosd ki, ami a közhiedelemmel ellentétben teljesen rendben van, feltéve, hogy legalább egyszer már kimosták őket (hogy a felesleges festékanyagot ki lehessen mosni).

Ha igazán mélytisztítani szeretnél egy szuper dohos vagy büdös törülközőt, akkor a mosási ciklushoz ⅓ csésze ecetet adhatsz, hogy fokozd a tisztítóerőt – teszi hozzá Homer, aki a tartós szagok esetén az Odoban fertőtlenítőszert is javasolja. “Ez egy olyan titkos fegyver, amelyre a profi tisztítók esküsznek mindenféle szövet és puha felület esetében, az ágyneműtől kezdve a kárpitokon át a szőnyegekig” – mondja.

Ezután mindenképpen futtasd át a törülközőket a szárítógépen, mivel a gőz gyorsan elpusztítja a mosási ciklust esetleg túlélt kórokozókat. Ha aggódsz amiatt, hogy a bolyhos vagy új törülközők szöszös rendetlenséget okoznak a többi szennyesben, tegyél bele néhány gyapjú szárítógolyót is a rakományba. “A szárítógolyók nemcsak puhítják a textíliákat, hanem finoman le is verik a szöszöket és a laza szőrszálakat a felületről, így minden a szárító szöszgyűjtőjébe kerül, ahová való” – mondja Homer.

Forrás: Életmódcentrum