Mik a legfontosabb szempontok bankkártya terminál igénylésnél?
2023-03-01  /  Szerző:   /   Ajánló

A POS terminál manapság már nem csupán választható opció; az elektronikus fizetési lehetőség biztosítását 2021 óta törvényi előírás kötelezi, tehát meg is rendülhet egy vevő bizalma, ha azzal szembesül, hogy a terminál hiányában nem tud nálunk bankkártyával fizetni.

Egy terminál gördülékenyebbé teszi a vásárlás folyamatát, mind a szolgáltató, mind az ügyfél számára. Mindegy, hogy milyen iparágon belül kínálunk szolgáltatást, a POS terminál a vállalkozás fontos eleme lehet, érdemes tehát átvennünk néhány szempontot, mielőtt elköteleződnénk egy adott rendszer használata mellett.

 

Mire ügyeljünk, mielőtt bankkártya terminált igényelnénk?

Győződjünk meg arról, hogy az adott POS terminál szolgáltató milyen formában és minőségben biztosít ügyfélszolgálatos elérhetőséget. Tartsuk szem előtt azt is, hogy sok, magát magyarnak mutató, külföldi POS terminál esetében nem számolhatunk magyar nyelven működő ügyfélszolgálattal. Ha nem beszélünk például angolul, egy nem várt probléma jelentős akadályt állíthat elénk, ugyanis könnyen megeshet, hogy nem tudjuk megértetni magunkat a szolgáltatóval.

Járjunk utána annak is, hogy van-e megszabva egy adott forgalmi minimum elvárás a szolgáltató részéről. Az alacsonyabb forgalmú vállalkozásoknál, vagy ott, ahol viszonylag kisebb számú kártyás tranzakció történik, kedvezőtlen lehet egy fixen meghatározott tranzakciós érték. Ráadásul bizonyos szolgáltatók kötbért is felszámolhatnak abban az esetben, ha az igényelt terminál nem éri el a meghatározott fizetési mennyiséget.

Kérjünk tájékoztatást arról, hogy a terminál szolgáltatója biztosít-e lehetőséget a rendszer kipróbálására. Így letesztelhetjük a készüléket, meggyőződhetünk az előnyeiről, vagy akár kapcsolatba léphetünk az ügyfélszolgálattal is, hogy képet kapjunk a terminál működéséről.

 

Legyen-e bankfüggetlen a terminálunk?

Sokak számára fontos, hogy bankfüggetlen POS terminált igényeljenek. Egy ilyen terminál nem jár semmilyen számlanyitási kötelezettséggel, és SZÉP kártyát is gond nélkül elfogadhatunk vele. Ezzel lényegében minden vásárlónknak megadjuk a lehetőséget a gondtalan tranzakció lebonyolításához, és tovább növelhetjük az elköteleződésüket az irányukba.

Hűségidővel sem kell számolnunk, és több eszköz áll a rendelkezésünkre, attól függően, hogy melyik típus felel meg az elvárásainknak. Ha például egy vendéglátó egységet üzemeltetünk, akkor erősen megkönnyíti a felszolgálók munkáját a hordozható terminál. A vendégek pozitívumként könyvelik el, hogy nem kell felállniuk az asztaltól olyankor sem, ha bankkártya segítségével egyenlítenék ki a számlájukat.

A POS rendszer további előnye, hogy automatikusan összegyűjt minden értékes információt a tranzakciókkal kapcsolatban, ez pedig még inkább megkönnyíti az értékesítési folyamatot mind a vásárlók, mind a kereskedők számára. A dokumentálás segíti a könnyebb áttekinthetőséget, és abban is támogatja az üzlettulajdonosokat, hogy az adatok felhasználásával célzott promóciókat kínálhassanak a vásárlóik számára.