Mi történik a testeddel, ha megeszed a tojáshéját?!
2024-04-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Gondolkodtál már azon, hogy mi történne a testeddel, ha megennéd a tojáshéjat. Akár hiszed, akár nem meglepő egészséügyi előnyei lehetnek a fogyasztásának, most eláruljuk, mik is ezek a pozitívumok.

Magas kalciumtartalom

A tojáshéja főként – úgy 95-97 százalékban – kalcium-karbonátból áll, kisebb mennyiségben pedig tartalmaz egyéb ásványi anyagokat, többek között foszfort, magnéziumot és fehérjét is. Előnyeit azonban jellemzően a magas kalciumtartalmának köszönheti, hiszen a kalcium létfontosságú az erős csontok és fogak fenntartásához. Továbbá kiemelt szerepet játszik az izmok és az idegrendszer megfelelő működésében is. Kutatások szerint pedig a tojáshéjból származó kalcium remekül szívódik fel az emberi szervezetben, így hatékony alternatívája lehet a kereskedelmi forgalomban kapható kalcium-kiegészítőknek. A finomra őrölt tojáshéj fogyasztása tehet segíthet megelőzni a csontritkulást, egyes tanulmányok pedig kimutatták, hogy hozzájárulhat a fogak egészségéhez, különes a sérült fogzománc helyreállításában játszhat szerepet.

Lehetséges kockázatok

Viszont fontos megemlíteni, hogy a sok előny ellenére óvatosan szabad csak fogyasztani a tojáshéját, a lehetséges kockázatok miatt. A héj felületén ugyanis kórokozók lehetnek, amik például szalmoneállát hordozhatnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a felhasználás előtt a tojáshéjat alaposan tisztítsd meg. Jó ötlet forró vízben felforralni, majd megszárítani, ezzel ugyanis csökkenthető a fertőzés esélye.

Mivel a tojáshéj kemény, ezért lényeges, hogy mielőtt megennéd őrőld nagyon finomra, ezt egy turmixgép segítségével könnyedén megteheted. Célszerű nem önmagában fogyasztani, hanem inkább joghurthoz, turmixhoz keverni, így ugyanis könnyebb megemészteni.