Mi az a súlyjojó és mit tehetsz ellene?
2023-01-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az álomsúly elérése és megtartása bizony sok munkával jár, de kitartásra és akaraterőre is szükség van. A súly megtartása akkor a legnehezebb, ha valamilyen radikális diétával fogyunk le, hiszen sok esetben ilyenkor elkerülhetetlen a súlyjojó-effektus. Nézzük, mit tehetsz ellene.Mi az a súlyjojó?

Akkor beszélünk a jojo-effektusról, ha egy fogyókúra után rövid időn belül ismét a kiindulási súlyunkat vagy annál még többet is nyomunk. Ez a hatás főleg a radikális diétáknál figyelhető meg, amikor a szükségesnél sokkal kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Ilyen esetben kivédhetetlen a jojo-effektus, így minden bizonnyal pikk-pakk visszaszaladnak ránk a kilók.

Mi okozza?

Az ilyen radikális fogyókúra során szükségállapotba kerül a szervezetünk, ami ezért elkezdi felhasználni az elraktározott energiákat. Ez azt jelenti, hogy nem csupán a szénhidrátraktárakat üríti ki, hanem a fehérjéket is, ami egyben azt jelenti, hogy lebontódik az izomfehérje, azaz eltűnnek az izmaink. Utóbbi következtében pedig kevesebb kalóriát használ fel a szervezet. Annak érdekében, hogy megtartsd a súlyodat vagy tovább csökkentsd azt a fogyókúra előtti időszakhoz képest, jelentősen kevesebb kalóriát kell bevinned. Tehát egy diétát követően nem is olyan egyszerű visszatérni a régi étkezési szokásokhoz.

Valójában a jojo-effektus a szervezet védekezőmechanizmusa: így próbálja megvédeni magát a következő koplalási időszaktól. Azaz idomul a külső hatásokhoz, lelassítja az anyagcserét, és kevesebb energiát használ fel. Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki a jojo-effektus, figyelned kell az étkezésre, a mozgásra, a stresszintedre és a regenerációs időszakokra egyaránt.

 

Jojó-effektus megelőzése:

1. szabály: Étkezés

Ahhoz, hogy le tudj fogyni és elkerüld a jojo-effektust, naponta 300-500 kcal-val kevesebbet kell bevinned a szervezetedbe. Tény, hogy ha ennél nagyobb a kalóriadeficit, akkor előbb éred el a célod, viszont nagyobb annak az esélye, hogy hosszú távon nem élvezheted az elért eredményt.

Ezen kívül kerüld az „üres kalóriákat”, vagyis ne egyél fehér lisztet, kész ételeket, ne igyál cukros üdítőket. Figyelj a kiegyensúlyozott, változatos és egészséges étkezésre, illetve a megfelelő fehérjebevitelre.

2. szabály: Mozgás

Ha hetente többször sportolsz, de ezt hirtelen abbahagyod, akkor megvan annak az esélye, hogy a kalóriák lassabb felhasználása miatt jelentkezik a jojo-effektus. Ez akkor is bekövetkezhet, ha nem eszel többet, ellenben sokkal kevesebbet mozogsz. Ilyen esetben arra figyelj, hogy soha ne állj le teljesen mindennemű sporttal. Ha mégis abbahagyod, akkor szépen lassan igazítsd hozzá az aktivitási szintedhez az étkezési szokásaidat is. De már az olyan apró változásokkal is sokat tehetsz, ha a lift helyett a lépcsőt választod, az autó helyett a biciklit.

3. szabály: Stressz és pihenés

A stressz csökkentése nem könnyű feladat, azonban elengedhetetlen, ha egészséges és fitt szeretnél lenni. A sport is segít ebben, de emellett a pihenésre is időt kell szánnod. Ez azt jelenti, hogy igyekezz 7-8 óra jó minőségű alvást biztosítani magadnak naponta, napközben pedig rendszeresen tarts rövid szüneteket.