Mennyi az ideális korkülönbség?
2017-01-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e? Vajon működhet egy kapcsolat, ha túl nagy a korkülönbség? Egyáltalán létezik olyan, hogy ideális korkülönbség?

Régen inkább elfogadták azokat a kapcsolatokat, melyben jelentős korkülönbség volt, mivel a szülők nem vették figyelembe a gyerekek véleményét, érzéseit, és vagyoni, politikai érdekek alapján házasították őket. Manapság viszont, amikor rugalmasabbá váltak a párválasztás társadalmi szokásai, és amikor a férfiak minden paraméterében az álomnőt keresik, különösen aktuális a kapcsolaton belüli korkülönbség problematikája.

Egy kapcsolatban számos tényező eldöntheti, hogy összeilletek-e, de sokszor merül fel a kérdés, hogy vajon a korkülönbség ideális-e a két ember között.

A korkülönbség a párkapcsolatban élők szerint nem probléma: sok nő, aki idősebb a párjánál, azt mondja, hogy a fiatalabb férfiak társasága felüdíti és fiatalítja.  Kutatások szerint az ideális korkülönbség férfi és nő között 5 év fölött van, de a 7 évet nem haladja meg.

Egy nő egész életében olyan férfit keres, aki maximum kb. 6 évvel idősebb nála. Ahogy idősödnek a hölgyek, egyre inkább nyitottak a fiatalabb urak felé, de távolról sem olyan nyitottak a korkülönbségre, mint az erősebbik nem. Egy átlagos 48 éves nő 42 és 55 év közötti férfit keres (ugyanez a két határ a férfiaknál 32 és 52 volt), azaz felfelé és lefelé nagyjából ugyanakkora eltérés fér bele a hölgyeknek.

Az egyetlen mérője a nagy korkülönbséggel rendelkező párkapcsolatoknak az, hogy hogyan érzik magukat a felek benne. Amennyiben boldogok, megkapnak olyan értékeket a kapcsolatban, amelyek számukra fontosak, vannak közös kapcsolódási pontjaik, vannak közös céljaik a jövőre nézve, akkor ez előre jelezheti a párkapcsolat tartósságát.

Szerintünk ideális bármilyen különbség, ha az a partnereket nem zavarja, és főleg, ha szeretik egymást! Tehát nincs ideális korkülönbség, ha az ember jól érzi magát a párjával.

Szerinted mennyire számít a korkülönbség egy párkapcsolatban?