Mascarponés mákkocka
Hozzávalók kb. 16 szelethez:
-10 dkg liszt
-1 tasak sütőpor
-20 dkg darált mák
-1 narancs reszelt héja
-15 dkg puha vaj
-15 dkg porcukor + a szóráshoz
-6 tojás
A krémhez:
-25 dkg mascarpone
-5 ek. tejföl
-2 ek. cukor
-2 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 20x30 cm-es tepsit.
A lisztet nagy tálba szitáljuk, majd belekeverjük a sütőport, a mákot és a narancshéjat. A vajat 5 dkg porcukorral habosra kikeverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A tojások fehérjét a maradék 10 dkg porcukorral kemény habbá felverjük. A hab negyedét a vajas krémbe keverjük, a maradékot pedig a lisztes keverékbe. Végül a két keveréket jól összedolgozzuk. A tésztát tepsibe simítjuk, a sütőben 30-35 percig sütjük. Hűlni hagyjuk.
Amíg sül a tészta, a krémhez a mascarponét a tejföllel és a kétféle cukorral simára kikeverjük.
A kihűlt tésztát vízszintesen félbevágjuk. Az alsó lapot egyenletesen megkenjük a krémmel, majd rátesszük a másik lapot. Hűtőben tároljuk 1 éjszakát, majd tálalás előtt kockákra szeleteljük, és a tetejét porcukorral megszórjuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
235 kcal/szelet