Mascarponés mákkocka
2025-03-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 16 szelethez:

-10 dkg liszt

-1 tasak sütőpor

-20 dkg darált mák

-1 narancs reszelt héja

-15 dkg puha vaj

-15 dkg porcukor + a szóráshoz

-6 tojás

A krémhez:

-25 dkg mascarpone

-5 ek. tejföl

-2 ek. cukor

-2 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:

A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 20x30 cm-es tepsit.

A lisztet nagy tálba szitáljuk, majd belekeverjük a sütőport, a mákot és a narancshéjat. A vajat 5 dkg porcukorral habosra kikeverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A tojások fehérjét a maradék 10 dkg porcukorral kemény habbá felverjük. A hab negyedét a vajas krémbe keverjük, a maradékot pedig a lisztes keverékbe. Végül a két keveréket jól összedolgozzuk. A tésztát tepsibe simítjuk, a sütőben 30-35 percig sütjük. Hűlni hagyjuk.

Amíg sül a tészta, a krémhez a mascarponét a tejföllel és a kétféle cukorral simára kikeverjük.

A kihűlt tésztát vízszintesen félbevágjuk. Az alsó lapot egyenletesen megkenjük a krémmel, majd rátesszük a másik lapot. Hűtőben tároljuk 1 éjszakát, majd tálalás előtt kockákra szeleteljük, és a tetejét porcukorral megszórjuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva

 235 kcal/szelet