Márványcsirke
2025-03-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 20 szelethez

A húshoz:

-80 dkg csirkemellfilé

-1 nagy csokor friss petrezselyem

-4 ek. tejföl

-3 nagy tojás

-3 púpos ek. liszt

-15 dkg trappista sajt

-25 dkg bacon

A körethez:

-4 db krumpli

-50 dkg spenót

-2 gerezd fokhagyma

-2 ek. olaj

-1,5 dl tejszín

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük, egy nagyobb őzgerincformát (40 cm hosszú) vékonyan kikenünk olajjal. A csirkemellfilét megmossuk, apró kockára vágjuk, lecsepegtetjük és meghintjük sóval. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.

A tejfölt simára keverjük a tojásokkal, a liszttel, a petrezselyemmel és sóval, borssal ízesítjük. Beleforgatjuk a húst, majd a reszelt sajtból 10 dkg-ot.

A formát kibéleljük a szalonnával úgy, hogy az őzgerinc mindkét oldalán túllógjanak, és egy picit fedjék egymást. Belekanalazzuk a tejfölös csirkét. Ráhajtjuk a túllógó szalonnákat, sőt teljesen befedjük a kimaradt rész a maradék szalonnacsíkokkal.

A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk. A formát alufóliával lefedjük, és a sütőben 20 percet sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát és további 20 percig sütjük. Ezután óvatosan kiborítjuk egy tepsire. A tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és még 20 percet sütjük.

A körethez a krumplit meghámozzuk, megmossuk, kis kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük. A spenótot megtisztítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük, rádobjuk a spenótot, hagyjuk összeesni. Felöntjük tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. A krumplit leszűrjük, a spenóthoz keverjük. A húst felszeleteljük, a spenóttal körítve tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva