Málnás zabszelet
Hozzávalók
a töltelékhez:
-30 dkg málna
-3 evőkanál méz
-1 evőkanál citromlé, kevés reszelt citromhéj
-2 dkg chiamag
a tésztához:
-3 evőkanál méz
-8 dkg kókuszzsír
-18 dkg zabliszt
-10 dkg zabpehely
-1 csipet só
-1 teáskanál reszelt citromhéj
Elkészítés:
A málnát a mézzel, a citromlével és héjjal, időnként megkeverve addig főzzük, közepes lángon, amíg levet enged és felforr. Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a chiamagot és hagyjuk langyosra hűlni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel). Egy 23×23 cm-es sütőformát sütőpapírral kibélelünk. A mézet, kókuszzsírt egy kisebb tálban összeolvasztjuk. Egy közepes keverőtálban összekeverjük a zablisztet, pelyhet, citromhéjat, sót a mézes keverékkel. Morzsás állagot kell kapnunk. Kóstoljuk meg és ha ízlésünknek szükséges, adhatunk még hozzá mézet vagy citromot.
A keverék felét a sütőformába szórjuk és a kezünkkel beletömörítjük, hogy szépen szeletelhető legyen. Ráterítjük a langyosra hűlt málnát, és a tetjére szórjuk a maradék zabos morzsát. Előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Csak kihűlés után lehet szépen szeletelni.
Tipp: Málna helyett elkészíthetjük almával, körtével, áfonyával vagy más bogyós gyümölcsökkel is. A mentes sütikre kevésbé nyitott családtagoknak, csurgassunk pár szeletre kevés olvasztott csokoládét.