Likőrös csoda
Hozzávalók kb. 20 szelethez
A tésztához:
-5 tojás
-7 ek. cukor
-5 ek. liszt
-1 ek. kakaópor + a szóráshoz
A krémhez:
-1 csomag színtelen tortazselé
-0,5 dl tojáslikőr vagy whiskey
-2 dl tejszín (30%-os)
-1 csomag habfixáló
-25 dkg krémes tehéntúró
-10 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és a tojáshabbal lazítjuk. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük, elsimítjuk és a sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
A krémhez a tortazselét feloldjuk a kissé meglangyosított likőrrel. A hideg tejszínt a habfixálóval keményebb habbá verjük, hozzáadjuk a túrót, a vaníliás porcukrot és a feloldott tortazselét. Gyorsan összekeverjük.
A kakaós piskótát lapjával félbevágjuk, az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a felső lapot, megkenjük a krém másik felével, a hűtőben lehűtjük.
A tetejére papírból fél centi széles csíkokat vágunk, átlósan a sütemény tetejére tesszük, megszórjuk a kakaóporral, óvatosan levesszük róla a papírcsíkokat. A tésztát forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva