Letört a fogam, mit tegyek?
2023-08-17  /  Szerző:   /   Ajánló

A fogletörés vagy a fog elvesztése tipikus nyári baleset, hiszen mind a cukros és kemény ételek túlzott fogyasztása (mint például a cseresznyemagra, barackmagra való ráharapás), mind a vízi sportok és szabadtéri játékok önfeledt használata vezethet hasonló balesethez. A vakáció alatt elszenvedett fogletörés leggyakrabban a gyerekeket érinti, de felnőttek is könnyen áldozatául eshetnek egy csúszós medencepartnak, vagy egy rosszul irányzott röplabdának. De ha megtörtént a baj, mi a teendő?


Jelentkezzünk be fogorvosunkhoz!

A fog sérülése különböző mértékű lehet az alig látható, szinte fájdalommentes töréstől a teljes fog kieséséig. Azonban a veszélytelennek tűnő esetekben is érdemes szakemberhez fordulni, hiszen nem tudhatjuk, milyen okok állnak a háttérben, illetve a felületi sérülést is érdemes csiszolni nyelvünk megóvása érdekében. Ha pedig komolyabb baleset történt, fogpótlás is indokolt lehet. Utóbbitól sem kell megijedni, hiszen számos modern és fájdalommentes eljárás létezik tökéletes mosolyunk visszaállítása érdekében, a fogorvos pedig minden esetben megállapítja, számunkra melyik lehet a legjobb implantátum.

Fertőtlenítsük a fog környékét és a szájüregünket!

Akár a fogzománc kisebb sérüléséről, akár komolyabb törésről van szó, érdemes meleg (vagy akár sós) vízzel kiöblíteni a szánkat, hogy megszabaduljunk a kisebb darabkáktól.

A fog ápolása a fogorvosig

Amennyiben csak a zománc sérült, egy cukormentes rágógumival lezárhatjuk a felületét, hogy az éles részek ne sértsék meg a nyelvünket és az ínyünket. Teljes fog kitörése esetén fiziológiás sóoldatban, vagy tejben tartsuk a fogat amíg el nem jutunk a fogorvoshoz. Kerüljük az érintett oldalon való rágást, a sérült fog környékét pedig óvatosan tisztítsuk!

Fájdalomcsillapítás

Ha fájdalommal jár a baleset, alkalmazhatunk hideg borogatást az arcon, kenhetünk a felületre szegfűszegolajat, illetve a javasolt mennyiségre ügyelve bevehetünk a szokásos fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentő gyógyszerekből is.

 

Hogyan kerülhető el a fogtörés?

A fogorvosi rendelőket letört fog miatt felkereső pácienseknek a közhiedelemmel ellentétben csak egy része köszönheti problémáját óvatlan baleseteknek. Valójában az esetek többségében fogszuvasodás áll a probléma hátterében! Mindez pedig elkerülhető a helyes fogápolás elsajátításával, a cukros, savas ételek fogyasztásának mérséklésével és a rendszeres fogászati szűrésekkel.