Legyél te az új konyhafőnök – de nem csak a televízióban!
2024-08-12  /  Szerző:   /   Ajánló

A gasztronómia világa egészen különleges, és biztosan nem érheti az a vád sem a konyhában dolgozókat, hogy ne tennének valami igazán hasznosat a világban – sőt, olykor egy finom étel és ital többről szól, mint egyszerű túlélésről. A legjobb éttermeknek és szakácsoknak pedig könnye híre megy a környéken – vagy az internet segítségével akár már messze földön is híressé válnak. Persze a konyhai hierarchia és rendszer nagyon zárt rendszer, szigorú követelmények és csapatmunka ára, hogy tényleg tökéletes legyen egy-egy étel, ital, és maga a tálalás.


Séf, konyhafőnök, szakács állások is elérhetőek a vidéki Magyarországon

Hazánk tele van természeti, kulturális és gasztronómiai értékekkel, különlegességekkel egyaránt. Turisztikai szempontból is sok olyan várost, térséget fel lehet sorolni, ahol érdemes megfordulni. Ahol pedig sok ember él, vagy sokan érkeznek, ott még nagyobb szükség van éttermekre, vendéglátó egységekre is – ami még több munkahelyet szül.

Szekszárd városa és régiója is rajta van a hazai bakancslistán – finom borai, szép és csendes természeti értékei, nyugodt, mégis hangulatos környezete miatt egyaránt. Séf, konyhafőnök, szakács állás szekszárdi étterembe – az elhelyezkedési lehetőségekkel sincs gond, aki munkát keres, a helyi álláskereső szekszardallas.hu könnyen jelentkezhet az aktuális, számára releváns pozíciókra.

Mi kell ahhoz, hogy valakiből séf és konyhafőnök legyen?

Sok-sok tanulás, végzettség, és ami talán még fontosabb: rengeteg tapasztalat, fejlődni és dolgozni akarás. Szilárd szakmai alapokra van ugyanis szükség. A megfelelő végzettség és több éves gyakorlat mellett fontos az elhivatottság, a kreativitás és a vezetői képességek fejlesztése. A séfek továbbá nemcsak az ételek elkészítéséért felelnek, hanem a konyha alapvető mindennapi működéséért, a csapat irányításáért, valamint a beszerzések és költségvetés kezeléséért is. Komplex munkakörről van szó, akárcsak egy menedzseré, aki részletesen ért is ahhoz a területhez vagy részleghez, amit irányít.

Amit a konyhai hierarchiáról tudni érdemes

A konyhai hierarchia egy jól meghatározott, fegyelmezett struktúrát követ – szinte a keleti kultúrákra emlékeztető munkakörnyezetről van szó. Ennek csúcsán található a konyhafőnök, vagyis a chef, aki a konyha teljes működéséért felelős. Neki megvan a maga helyettese, majd jönnek a szakácsok, az asszisztensek, és akár külön-külön specializációk (pl. desszertekért felelős szakács). Mindennek és mindennek megvan pontosan a helye, így áll össze a tökéletes harmónia és ízvilág.