Krumplis töltött pogácsa
2024-08-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 10 darabhoz

A tésztához:

-50 dkg finomliszt

-1 csomag száraz élesztő

-1 mk. só

-3 dl langyos tej

A töltelékhez:

-50 dkg krumpli

-1 mk. só

-20 dkg vaj

-2 tojás

A kenéshez:

-1 tojás

Elkészítés:

A tésztához a lisztet nagyobb keverőtálba kimérjük, hozzáadjuk a száraz élesztőt és a sót, elkeverjük, majd langyos tejjel rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát a tálban hagyjuk, tiszta konyharuhával fedjük és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A krumplit megpucoljuk, apróbb kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük. Amikor elkészült, leszűrjük és a szűrőben hűlni hagyjuk. Amikor már langyosra hűlt, akkor a vajjal összetörjük, villával alaposan kidolgozzuk, finoman sózzuk és a két tojással elkeverjük.

A tésztát finoman lisztezett felületen ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, az egyik felén egyenletesen elosztjuk a krumplis tölteléket. A másik felet erre ráhajtjuk, a tetejét késsel beirdaljuk. A tésztát nem szaggatjuk, hanem éles késsel kisebb zsemlényi kockákra vágjuk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A „pogácsákat” sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és felvert tojással lekenjük. A sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha nem csak a teteje, hanem az alja is szépen megszínesedett.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva