Krumplis töltött pogácsa
Hozzávalók kb. 10 darabhoz
A tésztához:
-50 dkg finomliszt
-1 csomag száraz élesztő
-1 mk. só
-3 dl langyos tej
A töltelékhez:
-50 dkg krumpli
-1 mk. só
-20 dkg vaj
-2 tojás
A kenéshez:
-1 tojás
Elkészítés:
A tésztához a lisztet nagyobb keverőtálba kimérjük, hozzáadjuk a száraz élesztőt és a sót, elkeverjük, majd langyos tejjel rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát a tálban hagyjuk, tiszta konyharuhával fedjük és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A krumplit megpucoljuk, apróbb kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük. Amikor elkészült, leszűrjük és a szűrőben hűlni hagyjuk. Amikor már langyosra hűlt, akkor a vajjal összetörjük, villával alaposan kidolgozzuk, finoman sózzuk és a két tojással elkeverjük.
A tésztát finoman lisztezett felületen ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, az egyik felén egyenletesen elosztjuk a krumplis tölteléket. A másik felet erre ráhajtjuk, a tetejét késsel beirdaljuk. A tésztát nem szaggatjuk, hanem éles késsel kisebb zsemlényi kockákra vágjuk.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A „pogácsákat” sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és felvert tojással lekenjük. A sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha nem csak a teteje, hanem az alja is szépen megszínesedett.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva