Krémes meggyes-mákos kocka
2024-11-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 20 szelethez

A tésztához:

-50 dkg meggybefőtt

-25 dkg mák

-25 dkg finomliszt + a tepsihez

-25 dkg porcukor

-1 tk. sütőpor

-2 ek. napraforgó olaj + a tepsihez

-1 tojás

-2.5 dl tej

A krémhez:

-1 csomag vaníliás pudingpor

-3 ek. cukor

-4 dl meggylé

A tetejére:

-3 ek. porcukor

-meggyszemek

Elkészítés:

A meggyet lecsepegtetjük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kiolajozunk, kilisztezünk egy 20x30 cm-es tepsit.

A mákot, a lisztet, a porcukrot a sütőport összekeverjük. Beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a tojást és a tejet kisebb adagokban hozzáöntve, a tésztát simára keverjük. A tepsibe öntjük, beledobáljuk a lecsöpögtetett meggyet, majd a sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!

A krémhez a vaníliás pudingport és a cukrot elkeverjük. Hozzáöntjük a meggylevet, és kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, időnként átkeverjük.

A tésztát kifordítjuk a tepsiből és hűlni hagyjuk. Vízszintesen két lapra vágjuk, az alját visszatesszük a tepsibe, amiben sütöttük. Erre rákenjük a pudingos-meggyes krémet, és a sütemény másik felével beborítjuk. Szeletelés előtt legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy a krém kellően megszilárduljon benne, különben kifolyik. A szeleteket egy-egy szem meggyel díszítjük, porcukorral meghintve tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva