Krémes meggyes-mákos kocka
Hozzávalók kb. 20 szelethez
A tésztához:
-50 dkg meggybefőtt
-25 dkg mák
-25 dkg finomliszt + a tepsihez
-25 dkg porcukor
-1 tk. sütőpor
-2 ek. napraforgó olaj + a tepsihez
-1 tojás
-2.5 dl tej
A krémhez:
-1 csomag vaníliás pudingpor
-3 ek. cukor
-4 dl meggylé
A tetejére:
-3 ek. porcukor
-meggyszemek
Elkészítés:
A meggyet lecsepegtetjük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kiolajozunk, kilisztezünk egy 20x30 cm-es tepsit.
A mákot, a lisztet, a porcukrot a sütőport összekeverjük. Beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a tojást és a tejet kisebb adagokban hozzáöntve, a tésztát simára keverjük. A tepsibe öntjük, beledobáljuk a lecsöpögtetett meggyet, majd a sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
A krémhez a vaníliás pudingport és a cukrot elkeverjük. Hozzáöntjük a meggylevet, és kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, időnként átkeverjük.
A tésztát kifordítjuk a tepsiből és hűlni hagyjuk. Vízszintesen két lapra vágjuk, az alját visszatesszük a tepsibe, amiben sütöttük. Erre rákenjük a pudingos-meggyes krémet, és a sütemény másik felével beborítjuk. Szeletelés előtt legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy a krém kellően megszilárduljon benne, különben kifolyik. A szeleteket egy-egy szem meggyel díszítjük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva