Kolbásszal töltött pulykamell
2025-02-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

-60 dkg pulykamellfilé

-1 tk. szárított kakukkfű

-10 dkg szeletelt bacon

-1 szál nyers kolbász

-1 el olaj

A körethez:

-40 dkg tarhonya

-1 ek. olaj

-3 sárgarépa

-1 dkg zöldborsó (konzerv)

-1 ek. vaj

A mártogatóshoz:

-3 dl tejföl

-½ csokor petrezselyemzöld

-½ csokor metélőhagyma

-2 gerezd fokhagyma

-1 tk. citromlé

-½ citrom héja

Elkészítés:

A pulykamellet a lehető legnagyobb szeletekre vágjuk, egymás mellé fektetjük, majd fóliával letakarjuk és kiklopfoljuk, hogy egy nagy hússzeletet kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, és pici kakukkfűvel megszórjuk, majd ráhelyezzük a kolbászt és szorosan feltekerjük.

A baconszeleteket egymás mellé helyezzük úgy, hogy kissé fedjék egymást, rátesszük a kolbászos hústekercset, majd feltekerjük a baconnal együtt.

A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk. A hústekercset alufóliába csomagoljuk, tepsibe fektetjük, kb. 1 dl vizet öntünk alá, és kb. 45 percig sütjük. Félidőben megfordítjuk a tekercset. Végül leöntjük a vizet a tepsiből, kicsomagoljuk a húst, meglocsoljuk olajjal és 200 °C-ra felkapcsoljuk megpirítjuk a szalonnát.

A körethez egy lábasban az olajon aranybarnára pirítjuk a tarhonyát, majd felengedjük 6 dl forró vízzel és fedő alatt készre főzzük. A sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk, kevés sós vízben puhára főzzük. A borsót is hozzákeverjük, majd leszűrjük.

Serpenyőben a vajon a répakarikákat és a borsót átforgatjuk sózzuk, borsozzuk, majd a pirított tarhonyával összeforgatjuk.

A mártogatóshoz a zöldfűszereket és és a fokhagymát felaprítjuk, összekeverjük a tejföllel, a citromlével, a citromhéjjal. Tálaláskor a kolbászos pulykamellet felszeleteljük, a tarhonyával és a fűszeres mártogatóssal kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva