Kolbásszal töltött pulykamell
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
-60 dkg pulykamellfilé
-1 tk. szárított kakukkfű
-10 dkg szeletelt bacon
-1 szál nyers kolbász
-1 el olaj
A körethez:
-40 dkg tarhonya
-1 ek. olaj
-3 sárgarépa
-1 dkg zöldborsó (konzerv)
-1 ek. vaj
A mártogatóshoz:
-3 dl tejföl
-½ csokor petrezselyemzöld
-½ csokor metélőhagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 tk. citromlé
-½ citrom héja
Elkészítés:
A pulykamellet a lehető legnagyobb szeletekre vágjuk, egymás mellé fektetjük, majd fóliával letakarjuk és kiklopfoljuk, hogy egy nagy hússzeletet kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, és pici kakukkfűvel megszórjuk, majd ráhelyezzük a kolbászt és szorosan feltekerjük.
A baconszeleteket egymás mellé helyezzük úgy, hogy kissé fedjék egymást, rátesszük a kolbászos hústekercset, majd feltekerjük a baconnal együtt.
A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk. A hústekercset alufóliába csomagoljuk, tepsibe fektetjük, kb. 1 dl vizet öntünk alá, és kb. 45 percig sütjük. Félidőben megfordítjuk a tekercset. Végül leöntjük a vizet a tepsiből, kicsomagoljuk a húst, meglocsoljuk olajjal és 200 °C-ra felkapcsoljuk megpirítjuk a szalonnát.
A körethez egy lábasban az olajon aranybarnára pirítjuk a tarhonyát, majd felengedjük 6 dl forró vízzel és fedő alatt készre főzzük. A sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk, kevés sós vízben puhára főzzük. A borsót is hozzákeverjük, majd leszűrjük.
Serpenyőben a vajon a répakarikákat és a borsót átforgatjuk sózzuk, borsozzuk, majd a pirított tarhonyával összeforgatjuk.
A mártogatóshoz a zöldfűszereket és és a fokhagymát felaprítjuk, összekeverjük a tejföllel, a citromlével, a citromhéjjal. Tálaláskor a kolbászos pulykamellet felszeleteljük, a tarhonyával és a fűszeres mártogatóssal kínáljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva