Kényes ruhák felfrissítése házi módszerekkel
2023-12-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Nem minden ruhadarabot dobhatsz be a mosógépbe: ezek esetében vegytisztításra van szükség. Bár elsőre leginkább a professzionális vegytisztítók szolgáltatásaira asszociálhatsz, néhány ügyes trükk ismerete hasznos lehet a mindennapi ruhák gyors felfrissítéséhez. Ez különösen igaz a kényes, különleges kezelést igénylő szövetekre. Hogyan lehet otthon vegytisztítást végezni? Hoztunk néhány ötletet.

Az otthoni vegytisztítás ősszel és télen is hasznos, ha csökkenteni szeretnéd a nedves ruhák mennyiségét - hiszen tudjuk, hogy a sok vizes ruha megnövelheti a helyiség páratartalmát, és penészesedéshez vezethet. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a víz nélküli mosási trükkök a ruhák gyors felfrissítéséhez működnek a legjobban. A rászáradt foltok eltávolítására vagy a szövetek izzadságtól és egyéb szennyeződésektől való mélytisztítására azonban nem feltétlenül elegendőek.

1. Vasalás

Egy hagyományos vasalóval vagy gőztisztítóval hatékonyan felfrissítheted a ruháidat. A gőz segít eltávolítani a kellemetlen szagokat, a vasalás során felszabaduló hő pedig a baktériumokat is elpusztítja. A ruhák rendezettnek és tisztának tűnnek majd.

2. Nagyanyáink módszere - a kefe

Te is emlékszel, hogy nagymamád egy nagyobbacska kefével kezelte meg nagypapád öltönyét egy-egy ünnepi alkalom előtt? Ez a módszer ma is tökéletesen működik a szövetkabátok és az öltönyök esetében.

Használj természetes sörtéjű kefét. Egy csepp vízre sincs szükséged ehhez a módszerhez - néhány perces keféléssel eltávolíthatod a kisebb szennyeződéseket, és visszaállíthatod a viseltes ruhák elegáns megjelenését.

3. Száraz tisztítás - víz nélkül, burgonyaliszttel

Nem szívesen dobod be a mosógépbe a gyapjúpulóveredet? Itt is a nagyi módszerét érdemes bevetned, vagyis önts egy kiló burgonyalisztet egy tálba önteni, majd mártsd bele a ruhadarabot ebbe a rögtönzött fürdőbe. Néhány percen keresztül gyúrd a pulóvert, hogy a termék egyenletesen behatoljon az összes szálba. Végül alaposan rázd ki a ruhadarabot.

Fontos: Ez a trükk csak világos színű ruhadarabok esetében alkalmazható. A sötét ruhákon a liszt nyomot hagyhat, így ott mellőzd ezt a módszert.

4. Az alacsony hőmérséklet is a szövetségesed

Ha nincs szárítógéped, akkor ősszel és télen biztosan te is kétszer meggondolod, hogy bedobj-e egy olyan ruhadarabot a mosógépbe, amely még nem igazán piszkos, csak egy kis felfrissülésre van szüksége. Fordítsd a javadra a kinti hideg hőmérsékletet!

A ruhák felfrissítéséhez akaszd ki őket a kertbe vagy az erkélyre. A téli levegő hatásosan távolítja el a kellemetlen szagokat a szövetekből.

Érdekes módon a ruhák fagyasztóba helyezése is hatékonyan működik. Először is vegyél ki mindent a zsebedből, hajtogasd a ruhát kockákra, és csomagold be őket egy mosózsákba. Ezt a csomagot tedd 1-2 napra a fagyasztóba. Ez a fajta vegytisztítás ideális a farmerek esetében, amelyeket nem kell túl gyakran a mosógépbe dobni.