Káros lehet az éjjeliszekrényen kihelyezett pohár víz?
2023-03-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Nagyon sok éjjeliszekrény állandó tartozéka egy pohár víz: kinek ne esne jól egy korty, ha éjszaka felébred? Emellett mint tudjuk, a reggelünket is egy nagy adag folyadékkal kell indítanunk, és mennyivel kényelmesebb ezt már az ágyban megtenni. De akkor mi az oka, hogy mégsem jó ötlet ez?

Marc Leavey, a massachusettsi Mercy Medical Center munkatársa rájött, mennyire veszélyes reggel állott vizet inni. Talán már te is észrevetted, hogy furcsa íze van a víznek, miután felébredtél. Nem csoda.

Leavy szerint a káros vírusok, baktériumok és a por egy éjszaka alatt összegyűlnek a víz felszínén.

Amikor aztán belekortyolunk, a veszélyes részecskék bejutnak a szervezetünkbe, és rosszabb esetben még meg is betegítenek minket.

De ez még nem minden. Éjszaka a legyek is leszállhatnak a vízre, petéket és ürüléket hagyva a poharunkban. Ez undorítóan hangzik ugyan, de meglepő módon kevésbé veszélyes, mint a porszemcsék és a baktériumok. A légy ürülékét ugyanis a gyomor savai lebontják.

Alternatívák a vizespohár helyett

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nélkülöznünk kell a vizet az ágy mellett - mutat rá a schweizer-illustrierte.ch. Éppen ellenkezőleg. Mivel éjszaka könnyen kiszáradunk, valójában nagyon is fontos, hogy ébredéskor egy kiadós kortyot igyunk. A nyitott poharak helyett azonban inkább nyúljunk egy zárható üveghez, vagy fedjük le a poharat egy alátéttel. Vigyázat: Az ivópalackok is gyorsan a baktériumok melegágyává alakulhatnak. Éppen ezért ne feledkezz meg a rendszeres tisztításukról.